Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Και επισήμως στο τραπέζι ο φόρος για το ασφαλιστικό

Πρόταση για τη θέσπιση νέου φόρου, αποκλειστικός σκοπός του οποίου θα είναι η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό.


Την πρόταση εισηγήθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, που αναφέρθηκαν και στην εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο ασφαλιστικό σύστημα.

Άλλοι ειδικοί έκαναν λόγο για μετάβαση από το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων παροχών σε σύστημα καθορισμένων εισφορών, για ενοποίηση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος παλιών και νέων ασφαλισμένων, για υπό προϋποθέσεις μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και για σύστημα κινήτρων για παραμονή στην εργασία μετά την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Τη διαφωνία τους στις κατευθύνσεις αυτές εξέφρασαν οι εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν από τη μεριά των συνδικάτων, προειδοποιώντας ότι η μετατροπή του συστήματος σε εκείνο των καθορισμένων εισφορών θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων. Εμφανίστηκαν θετικοί στην εισήγηση του νέου πόρου-φόρου για την ενίσχυση των ταμείων αλλά από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης (χρηματιστηριακές συναλλαγές, τυχερά παιχνίδια, μεταβιβάσεις ακινήτων, εκκλησιαστική περιουσία κλπ.).

 
website counter
friend finderplentyoffish.com