Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τα σκουπίδια ζητούν τέσσερις ΜΚΟ

Την τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση απορριμμάτων ώστε να αποκλειστεί η επικίνδυνη λύση της καύσης ζητούν με ανακοίνωση τους το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, η WWF Hellas, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης.


Οι τέσσερις ΜΚΟ αναγνωρίζουν ότι στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου συγκαταλέγεται η υποχρεωτική χρέωση ανά τόνο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για την τελική διαχείριση των υπολειμμάτων - απορριμμάτων, που παραδίδονται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ)-Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων(ΧΥΤΥ) ή σε χώρους ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Χαρακτηρίζουν, επίσης, θετική εξέλιξη τη ρύθμιση πολλών ζητημάτων που θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ).

"Η απουσία ξεκάθαρης πολιτικής προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικά βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων, τελικά ευνοεί την καύση. Όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, στις περιπτώσεις που "η επιλογή είναι της αγοράς" επικρατούν οι πιο ακριβές (στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και επικίνδυνες) τεχνολογίες, αφού αυτές αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος για τον επενδυτή εις βάρος της εθνικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης", υπογραμμίζεται, ωστόσο, στην ανακοίνωση.

Οι τέσσερις ΜΚΟ καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και τους βουλευτές των κομμάτων να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο, ώστε αυτό να εγγυάται το τρίπτυχο Πρόληψη - Ανακύκλωση - Κομποστοποίηση και προτείνουν:

• την υιοθέτηση της οικιακής κομποστοποίησης ως μέτρου πρόληψης-μείωσης του όγκου των απορριμμάτων αλλά και της κομποστοποίησης ως τεχνολογίας διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων

• τη διαλογή των υλικών στην πηγή

• τη δημιουργία νέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης

• τη δημιουργία διαδημοτικών Κέντρων Ανακύκλωσης (ΚΑ) σε όλη την Ελλάδα

• τη δημιουργία κινήτρων για τους πολίτες (μέσα από τα δημοτικά τέλη) και, τέλος,

• την επένδυση στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση
 
website counter
friend finderplentyoffish.com