Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Εκτός ΦΠΑ όσοι είναι με εξαρτημένη εργασία

Εξαιρούνται του ΦΠΑ όσοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.


Αφορμή της διευκρίνισης αυτής, που αφορά το σύνολο των επαγγελματιών που εργάζονται με τέτοια σχέση, αποτέλεσαν οι μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι ιδιώτες μεταφραστές τους οποίους χρησιμοποιεί η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου, επιλεγμένοι από πίνακα επιτυχόντων και κατόπιν διαγωνισμού επάρκειας και αμειβόμενοι με ποσό κατά σελίδα, δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι «με σχέση εξάρτησης» και δεν είναι ανεξάρτητη και συγκεκριμένα:

* Οι υπηρεσίες μεταφραστών προς το ΥΠΕΞ και όχι οι υπηρεσίες μετάφρασης που παρέχονται προς άλλα πρόσωπα εξαιρούνται του ΦΠΑ, και για τις πράξεις αυτές δεν υπάρχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών. Η εξαίρεση από τον ΦΠΑ σε περίπτωση σχέσης εξαρτημένης εργασίας βασίζεται σε αποφάσεις των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων, που έχουν ληφθεί υπόψη από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

* Συνεπώς, τυχόν αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις εφορίες για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου πρέπει να ικανοποιηθούν. Κι αυτό γιατί το ΥΠΕΞ θεωρούσε ότι στην αμοιβή περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ και υποχρέωνε τους μεταφραστές να διαχωρίζουν την αμοιβή τους σε καθαρή αξία και ΦΠΑ, στις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που εκδίδουν.

* Στις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που εκδίδονται από τους μεταφραστές προς το ΥΠΕΞ δεν πρέπει να υποχρεώνονται σε διαχωρισμό της αμοιβής σε καθαρή αξία και ΦΠΑ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com