Έτοιμος να ρίξει το βάρος στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αντιμετώπιση της ύφεσης, δήλωσε από την Κύπρο ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συμφωνία επί των όρων του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρησιμοποίησής του, δηλώνοντας ότι θα αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τα ύψος των επιτοκίων αποτελεί μία μόνο παράμετρο και η τελική απόφαση θα λάβει υπόψη και άλλους παράγοντες. Δεν έθεσε χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και την ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό. Τόνισε ότι η δημιουργία του αποτελεί καρπό των ελληνικών προσπαθειών και της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στη διεθνή κοινότητα. Για τις πιέσεις που δέχτηκε η Ελλάδα, έκανε λόγο για ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές και πρόσθεσε ότι τώρα χρειάζεται ψυχραιμία.
Ερωτηθείς, πάντως, για τα επιτόκια των ομολόγων, δήλωσε: "Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας". Όπως είπε, οι κυβερνητικές προσπάθειες τώρα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας.
Δήλωσε ότι η χώρα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει με περιοριστικές πολιτικές για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις, επειδή μπήκε στην κρίση "ανεμοδαρμένη" και είχε αφήσει αναξιοποίητα τα κονδύλια που βρίσκονταν στη διάθεσή της. Για τα μέτρα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα έκανε εκείνο που έπρεπε είτε υπήρχε σχέδιο στήριξης από την Ευρώπη είτε όχι.
Μιλώντας για την ανεργία, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας αφορά και στην κοινωνική συνοχή και της ανάπτυξη.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν συζήτησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στην Κύπρο, απάντησε "όχι". Πρόσθεσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει και κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.