Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Μέτρα στήριξης της μελισσοκομίας παρουσίασε ο Μιχ. Καρχιμάκης

Τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τα προϊόντα μελισσοκομίας παρουσίασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης στο πλαίσιο διεθνούς συμποσίου για το μέλι που γίνεται στα Χανιά.


Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η ίδρυση εργαστηρίων αναφοράς για την ανάλυση του μελιού και η λειτουργία ενός εξ αυτών στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

Η ομάδα εργασίας για το μέλι λειτουργεί από τα τέλη Μαρτίου. Αποτελείται από παράγοντες όλων των συναρμόδιων υπουργείων και τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και αναμένεται έως τον προσεχή Ιούνιο, να παρουσιάσει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την παραγωγή, τις προοπτικές, την τυποποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος. Παράλληλα, τόνισε ο κ. Καρχιμάκης, εκπονήθηκε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πρόγραμμα μελισσοκομίας για την προσεχή τριετία που θα στηρίξει τον κλάδο με 17 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα στήριξης της πολιτείας διακρίνονται σε οριζόντια και σε ειδικότερα προγράμματα, βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών και εθνικών αποφάσεων για τη μελισσοκομία. Στα οριζόντια προγράμματα εντάσσονται οι νέοι μελισσοκόμοι καθώς και εκείνοι που έχουν κύρια απασχόληση τη μελισσοκομία. Αντικείμενο αυτών είναι η πραγματοποίηση βελτιωτικών επενδύσεων. Μελισσοκόμοι και μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις θα ενταχθούν άμεσα -ανέφερε ο κ. Καρχιμάκης- στην προκήρυξη σχεδίων βελτίωσης του 4ου ΚΠΣ για επενδύσεις στη μεταποίηση, στην τυποποίηση και στην εμπορία των γεωργικών προϊόντων. Γνωστοποίησε επίσης ότι από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί πάνω από 25 επενδυτικά προγράμματα με στόχο την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων τυποποίησης μελιού.

Αναφορικά με τους ελέγχους στην αγορά, ο υφυπουργός έκανε λόγο για εντατικοποίηση αυτών και για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ελεγκτικών φορέων, ώστε να είναι πιο αποδοτικό το αποτέλεσμα στην εγχώρια παραγωγή και στις εξαγωγές.

Μιλώντας για τη συνεισφορά της μελισσοκομίας στην αγροτική οικονομία ο κ. Καρχιμάκης ανέφερε ότι στην Ελλάδα εργάζονται σχεδόν 20.000 μελισσοκόμοι, από τους οποίους περισσότεροι από 3.000 επαγγελματικά, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε μελίσσια και σε παραγωγή μελιού, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Ειδικά στην Κρήτη υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2.500 μελισσοκομικές μονάδες, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η συνολική εγχώρια μελισσοκομία αριθμεί περίπου 1,5 εκατομμύρια μελίσσια, με συνολική ετήσια παραγωγή μελιού από 12.000 έως 17.000 τόνους” τόνισε ο κ. Καρχιμάκης.

Καθήκον της πολιτείας και των παραγωγών συνιστά η διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, τόνισε ο υφυπουργός, δεδομένου ότι από το 1996 μέχρι σήμερα η παγκόσμια παραγωγή μελιού έχει αυξηθεί περίπου κατά 25% διαμορφώνοντας μια νέα δυναμική τον τομέα
 
website counter
friend finderplentyoffish.com