Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία σε βάρος της οικονομίας

«Θα το δούμε στην πορεία», ήταν η φράση του Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας. Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκανε λόγο για ψυχολογική τρομοκρατία σε βάρος της οικονομίας. Χρέωσε στις Βρυξέλλες τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό, λέγοντας ότι «δείχνει μία Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει πάντα πίστη μόνο στις δικές της δυνάμεις». Τόνισε ότι το ΔΝΤ μετέχει ούτως ή άλλως στην επιτήρηση της Ελλάδας.


"Είναι υπαρκτή πια αυτή η συνεργασία και είναι εδώ και μας παρακολουθεί. Και είτε αξιοποιήσουμε, είτε δεν αξιοποιήσουμε τον μηχανισμό - θα το δούμε στην πορεία - αυτοί οι τρεις θα παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε σε ακόμη έναν παράγοντα που αξιολογείται, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για τον μηχανισμό, ο οποίος αφορά στη σταθερότητα του οικονομικού περιβάλλοντος. Επισήμανε ότι ακόμη και στην περίπτωση που είναι ευνοϊκά τα επιτόκια, μπορεί να παραμείνει το πρόβλημα, κάθε φορά που η Ελλάδα θα βγαίνει στην αγορά, να πλανάται το ερώτημα, "τι θα γίνει, θα είναι ψηλά, χαμηλά, τι λένε οι οίκοι αξιολόγησης". Χαρακτήρισε την κατάσταση που βιώνουμε ψυχολογική τρομοκρατία εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι θα διεξαχθούν συστηματικές διαπραγματεύσεις για τις περαιτέρω λεπτομέρειες του μηχανισμού, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των Eurogroup/Ecofin, στην Ισπανία. "Οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, τα spreads ανεβαίνουν. Άρα, μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πεδίο μέσα στο οποίο κινούμαστε", τόνισε.

Μιλώντας για το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι σκοπός δεν είναι η τιμωρία υπουργών, αλλά "για να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε, να ξέρουμε πώς πάμε και να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com