Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Στο τραπέζι η συνυποβολή ιατρικών αποδείξεων με τη δήλωση

Υπό εξέταση είναι από το οικονομικό επιτελείο η υποχρέωση συνυποβολής φωτοαντιγράφων των ιατρικών αποδείξων δαπανών με τις οποίες επιβαρύνθηκε ο φορολογούμενος κατά το 2009.


Η υποχρέωση κατάθεσης των αποδείξεων από τις οποίες να προκύπτει η ακριβής συμμετοχή του ασφαλισμένου προέκυψε φέτος. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν τα σχετικά φωτοαντίγραφα μαζί με τη δήλωσή τους και τα οποία θα τους τα παρέχει το ασφαλιστικό ταμείο ή ο εργοδότης ή η ασφαλιστική επιχείρηση. Η υποχρέωση προσκόμισης των φωτοαντιγράφων των αποδείξεων γίνεται στο πλαίσιο διενέργειας εκτεταμένων ελέγχων και διασταυρώσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως ο φορολογούμενος έχει συμμετάσχει κατά το ποσό που αναγράφεται στη βεβαίωση, καθώς στο υπουργείο υπάρχουν υπόνοιες πως δηλώνονται πολύ μεγαλύτερες δαπάνες από τις πραγματικές, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις πλαστών βεβαιώσεων.

«Εξετάζουμε το ζήτημα», απαντούσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις από ασφαλιστικά ταμεία, επιχειρήσεις και φοροτεχνικούς. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω βεβαιώσεις έχουν ήδη δοθεί στους φορολογούμενους, που τώρα καλούνται να ζητήσουν τις φωτοτυπίες, τις οποίες όμως σε αρκετές περιπτώσεις είναι έως και αδύνατο να παράσχουν κυρίως τα Ταμεία. Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι είτε η μετέπειτα συνυποβολή των φωτοτυπιών από το Ταμείο ή τον φορολογούμενο είτε να υπάρξει υποχρέωση αποστολής από το Ταμείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία θα διενεργήσει τις διασταυρώσεις.

Επίσης, στη βεβαίωση που χορηγεί ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο ή η ασφαλιστική επιχείρηση για απόδειξη του υπόλοιπου ποσού ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που δεν κάλυψαν αυτοί (εργοδότης, Ταμείο) και με το οποίο επιβαρύνθηκε ο φορολογούμενος, πρέπει να αναγράφεται σε χωριστή ένδειξη η συνολική δαπάνη ιατρικής περίθαλψης, το ποσό που δεν καλύφθηκε και το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης και σε χωριστή ένδειξη τα αντίστοιχα ποσά για νοσοκομειακή περίθαλψη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com