Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Σε δίκη ο Βούλγαρος υπ. Υγείας

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας, Μπόζινταρ Νάνεφ, μετά την απαγγελία κατηγοριών από την εισαγγελία της Σόφιας για «ασύμφορες συναλλαγές», που αφορούν την προμήθεια μεγάλης ποσότητας φαρμάκων για την καταπολέμηση της νέας γρίπης, επιβαρύνοντας το ταμείο της χώρας με 1,3 εκατομμύρια ευρώ (2,5 εκατομμύρια λέβα).Σε ανακοίνωσή του, ο Νάνεφ -ο οποίος ήδη έχει υποβάλει την παραίτησή του- επισημαίνει ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες και ότι σύντομα θα λάμψει η αλήθεια. Ο Νάνεφ, ο πρώτος εν ενεργεία υπουργός που διώκεται για διαφθορά στη Βουλγαρία, είκοσι χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού, αντιμετωπίζει μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκιση, αν κριθεί ένοχος. Σε δηλώσεις της στον Τύπο, η εισαγγελέας Μαργκαρίτα Νέμσκα τόνισε ότι ο υπουργός Υγείας θα μείνει ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 2 χιλιάδων λέβα.

Η Νέμσκα υποστήριξε ότι προκλήθηκε ζημία ύψους 2,5 εκατομμυρίων λέβα (περίπου 1,3 εκατ. ευρώ) από την υπογραφή δύο συμβάσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, για την αγορά του αντι-ιικού φαρμάκου Ταμιφλού.

Ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας θα πρέπει τώρα να απολογηθεί γιατί, ενώ μπορούσε να αγοράσει το φάρμακο Ταμιφλού από το βρετανικό Δημόσιο, προτίμησε να το προμηθευτεί από ιδιωτική εταιρεία της Σόφιας. Η προσφορά της εθνικής υγειονομικής υπηρεσίας της Βρετανίας είχε φθάσει στο υπουργείο Υγείας είκοσι μέρες πριν από την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου, ανέφερε η εισαγγελέας Μαργκαρίτα Νέμσκα. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα φάρμακα έφτασαν στη Βουλγαρία μετά τη λήξη της πανδημίας της νέας γρίπης.

«Πρόκειται για ενέργεια εκ προθέσεως, επειδή η προσφορά της εθνικής υγειονομικής υπηρεσίας της Βρετανίας είχε φθάσει στο υπουργείο Υγείας είκοσι ημέρες πριν την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου. Συνεπώς, το υπουργείο είχε τη δυνατότητα να υπογράψει συμφωνία με τη δημόσια αρχή της Βρετανίας, αλλά αυτό δεν έγινε», προσέθεσε η Βουλγάρα εισαγγελέας.

Η ίδια τόνισε πως πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση και προσέθεσε ότι στο εδώλιο θα καθίσει και η αρμόδια υπάλληλος του βουλγαρικού υπουργείου που είχε συνυπογράψει το επίμαχο συμβόλαιο για το Ταμιφλού.

Συμβόλαιο
«Το ασύμφορο του συμβολαίου (για το βουλγαρικό Δημόσιο) συνίσταται στο γεγονός ότι το φάρμακο αγοράστηκε σε πολύ υψηλότερη τιμή, ενώ η παράδοσή του ολοκληρώθηκε ενάμιση μήνα μετά τη λήξη της πανδημίας», υπογράμμισε η Νέμσκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι σήμερα, η βουλγαρική δικαιοσύνη ασχολούνταν με υποθέσεις υπουργών και άλλων αξιωματούχων της προηγούμενης κυβέρνησης, με αποτέλεσμα παράγοντες της αριστερής αντιπολίτευσης να κατηγορούν τους κυβερνήτες για απόπειρες εκμετάλλευσης των δικαστικών αρχών ως εργαλείο «κυνηγιού μαγισσών».

Κατόπιν σχετικών αποφάσεων της εισαγγελίας, τους τελευταίους μήνες, έχουν ξεκινήσει ποινικές διώξεις για διάφορα σκάνδαλα εναντίον τριών υπουργών της κυβέρνησης συνασπισμού του Σεργκέι Στανίσεφ.

Ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης μειοψηφίας του κόμματος ΓΚΕΡΜΠ που βρέθηκε στο στόχαστρο της εισαγγελίας ήταν ο Μπόζινταρ Νάνεφ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com