Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολεγίων, με τη βουλά του ΣτΕ

Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα, με το οποίο αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων, που αποτελούν παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού.


Το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι η κοινοτική οδηγία, η οποία ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία μέσω του προεδρικού διατάγματος, δεν αφορά σε καμία περίπτωση την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων. Όπως αναφέρει, η ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη της Ε.Ε. επιτρέπουν σε έναν πολίτη την πρόσβαση σε νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα όταν έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (και όχι μόνο τίτλο σπουδών) σε άλλη χώρα της Ένωσης.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι η οδηγία παρέχει στο κάθε κράτος τη δυνατότητα να ελέγξει την εκπαίδευση που οδήγησε στα συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα και στην περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρές αποκλίσεις, να επιβάλει στον ενδιαφερόμενο εξετάσεις ή την υποχρεωτική απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.

"Όσον αφορά τα 'κολέγια' - αυτά δεν μπορούν να παρέχουν κανενός είδους τίτλο εκπαίδευσης παρά μόνο βεβαιώσεις σπουδών", καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com