Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα «προτείνει» ο Όλι Ρεν

Στην εκτίμηση ότι τα μέτρα περικοπής δαπανών που έχουν αποφασιστεί για το Δημόσιο θα πρέπει να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, προχώρησε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσης βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας και τόνισε ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup, να μετάσχει στον μηχανισμό στήριξης.


Αναφορικά με το ενδεχόμενο περικοπών και στον ιδιωτικό τομέα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους. Στο περιθώριο ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και εκτίμησε ότι ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε για τη στήριξη της εξυπηρετεί τις άμεσες ανάγκες της χώρας. Τάχθηκε, πάντως, υπέρ της μελλοντικής θεσμοθέτησης μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων και της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος των κρατών της Ευρωζώνης που παραβιάζουν τους κανόνες, ώστε να μην επαναληφθεί μία κρίση αντίστοιχη με εκείνη της Ελλάδας.

Κληθείς να σχολιάσει για τη "δυστοκία" της Γερμανίας απέναντι στον μηχανισμό στήριξης, τόνισε πως "η Γερμανία μαζί με τις άλλες 15 χώρες έχει δεσμευτεί να συμμετέχει στο μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, εφόσον αυτός χρειαστεί και ζητηθεί". Απέρριψε τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας του μηχανισμού, λέγοντας ότι είναι απόλυτα συμβατός με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και δεν τίθεται θέμα ρήτρας διάσωσης κράτους μέλους. "Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για τη δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα", πρόσθεσε.

Ο Όλι Ρεν απάντησε σε ερώτηση για τη διατήρηση των spread σε πολύ υψηλό επίπεδο, παρά τη συμφωνία για δάνεια προς την Ελλάδα, με αιχμές για τη διασπορά φημών στα διεθνή ΜΜΕ και αφορμή συνέντευξη τέως διυθυντή του ΔΝΤ. Ανέφερε ότι η συνέντευξη περιείχε ανακρίβειες και δεν βοήθησε την κατάσταση. "Θα παρακαλούσα όλους τους πολιτικούς σχολιαστές να είναι όσο πιο υπεύθυνοι γίνεται και να μην διασπείρουν φημολογίες", τόνισε ο επίτροπος Οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, εκτίμησε ότι η κρίση μπορεί να περάσει τα ελληνικά σύνορα. Έσπευσε, πάντως να καθησυχάσει τα υπόλοιπα μεσογειακά μέλη της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι Πορτογαλία και Ισπανία "κολυμπούν σε διαφορετικά νερά" από την Ελλάδα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com