Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Με ΑΦΜ εργοδότη η e-δήλωση

Τον ΑΦΜ και την επωνυμία του εργοδότη αναγράφουν δίπλα στον μισθό τους οι μισθωτοί που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση εισοδήματός τους. Στόχος της κίνησης αυτής του υπουργείου Οικονομικών είναι να εντοπιστούν οι εργοδότες που δεν αποδίδουν τους παρακρατούμενους φόρους. Γι' αυτό και φέτος από τους πλέον των 2 εκατ. μισθωτών, όσοι αποστείλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους, θα δώσουν τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.


Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ορίζονται τα έντυπα και τα αποδεικτικά στοιχεία που συνοδεύουν τη φορολογική δήλωση φυσικών και νομικών προσώπων. Οι οδηγίες που δίνονται προς τα φυσικά πρόσωπα αφορούν 17 σημεία:

1. Συνυποβάλλονται αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (Ε2), δελτίο οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων και δήλωση κατοχής μηχανημάτων έργων (Ε16).

2. Σε ηλεκτρονική δήλωση πρώτα καταχωρίζονται τα ειδικά έντυπα Ε3 και Ε2, και μετά το Ε1.

3. Σε ηλεκτρονική δήλωση, αν δηλώνονται εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καταχωρίζονται ΑΦΜ εργοδότη ή ασφαλιστικού φορέα και τα ποσά βάσει βεβαιώσεων αποδοχών. Αν εργοδότης είναι το Δημόσιο και δεν είναι γνωστός ο ΑΦΜ καταχωρίζεται απλώς η επωνυμία του εργοδότη.

Νομός-δήμος

4. Σε ηλεκτρονική δήλωση, η συμπλήρωση ή μεταβολή δήμου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο φορολογούμενος, προϋποθέτει επιλογή νομού και στη συνέχεια του δήμου.

5. Απαραίτητη η συνυποβολή δικαιολογητικών, ειδάλλως δεν γίνονται εκπτώσεις δαπανών από φόρο ή εισόδημα.

6. Σε άσκηση ατομικής επιχείρησης συνυποβάλλονται αντίγραφο ισολογισμού, καταστάσεις λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσης και γενικής εκμετάλλευσης από τηρούντες βιβλία Γ' κατηγορίας ΚΒΣ.

7. Δήλωση φορολογικής απαλλαγής για επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής, βεβαίωση υπουργείου Οικονομίας περί έγκρισης, τρία αντίτυπα δηλώσεων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν, αίτηση και κατάσταση για όσες έχουν ολοκληρωθεί.

8. Αν ο φορολογούμενος συμμετέχει σε ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρεία ή κοινωνία κληρονομικού δικαίου και εισπράττει επιχειρηματική αμοιβή, εκτός από βεβαιώσεις κερδών και επιχειρηματικής αμοιβής απαιτείται συνυποβολή φωτοαντιγράφου υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της εταιρείας ή κοινωνίας που χορήγησε την επιχειρηματική αμοιβή.

9. Σε ωφέλεια λόγω άσκησης δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options) ανώνυμης εταιρείας υποβάλλονται: απόσπασμα πρακτικών γενικής συνέλευσης περί χορήγησης δικαιωμάτων και βεβαίωση ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας.

10. Βεβαίωση ότι τα νομικά πρόσωπα επιδιώκουν κοινωφελή σκοπό σε χρηματικές δωρεές υπέρ τέτοιου χαρακτήρα κρατικών φορέων και νομικών προσώπων σε κράτη Ευρωπαϊκής Ενωσης.

11. Στη βεβαίωση που χορηγεί ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο ή η ασφαλιστική επιχείρηση για απόδειξη ιατρικών δαπανών αναγράφεται σε χωριστή ένδειξη η συνολική δαπάνη, το ποσό που δεν καλύφθηκε με το υπόλοιπο και χωριστά τα αντίστοιχα ποσά για νοσοκομειακή περίθαλψη. Υποβάλλονται και φωτοαντίγραφα σχετικών αποδείξεων.

12. Από τη βεβαίωση τράπεζας για τόκους στεγαστικών δανείων πρέπει να προκύπτει ό,τι αφορά απόκτηση, κατά πλήρη κυριότητα, κατοικίας και να αναγράφονται επιφάνεια, ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση, συμβατικοί τόκοι (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών), ημερομηνία σύναψης δανείου και ύψος αυτού.

Δικηγορική δαπάνη

13. Απόδειξη παροχής υπηρεσιών για ποσό αμοιβής και είδος υπηρεσίας για δικηγορική δαπάνη. Αν δεν αναγράφεται επακριβώς το είδος της υπηρεσίας, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση ν.1599/1986, ότι δεν αφορά παράσταση κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων ή δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορές ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας.

14. Για ιατρικά έξοδα στην αλλοδαπή απαιτούνται πρωτότυπες και μεταφρασμένες βεβαιώσεις, τιμολόγια και αποδεικτικά είσπραξης αλλοδαπών γιατρών ή νοσοκομείων ή κλινικών.

15. Σε ηλεκτρονική δήλωση δεν συνυποβάλλονται δικαιολογητικά.

16. Για όσους υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος, η επιστροφή φόρου γίνεται από άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ.

17. Ο τραπεζικός λογαριασμός που δηλώνεται από φορολογούμενο θα πιστώνεται μια φορά, ενώ τυχόν ποσά επιστροφής δεν μεταφέρονται στον ίδιο λογαριασμό αλλά σε άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ. *

 
website counter
friend finderplentyoffish.com