Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ερωταπαντήσεις για την ηλεκτρονική αποστολή δηλώσεων εταιρειών (Ε5)

Πρεμιέρα για τον ηλεκτρονικό κόμβο αποστολής δηλώσεων εισοδήματος μικρών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, κοινωνίες), δηλαδή το έντυπο Ε5. Αν και η υποβολή τους γίνεται προαιρετικά μέσω διαδικτύου, το υπουργείο τονίζει ότι την πρώτη μέρα έχουν παραληφθεί περισσότερες από 1.000 δηλώσεις.




Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής, είναι η 28η Απριλίου ανεξαρτήτως ψηφίου του ΑΦΜ. Ακολουθούν οι απαντήσεις σε συχνές απορίες των φορολογούμενων, τις οποίες έχει δημοσιεύσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στην ιστοσελίδα της.

1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα (E5) ;

Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται. Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή δήλωσης από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.

2. Ποιοι υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5;

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το Έντυπο Ε5, είναι οι υποκείμενοι σε φόρο , σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν.2238/1994.

3. Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής μέσω διαδικτύου;

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής μέσω διαδικτύου για το οικονομικό έτος 2011 είναι η 28 / 4/2011. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος (Ε5) και των συνυποβαλλόμενων εντύπων η ΓΓΠΣ ενημερώνει την αρμόδια Δ.Ο.Υ. με την εμπρόθεσμη παραλαβή της δήλωσης εντός 15 εργασίμων ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

4. Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Δ.Ο.Υ.;

Υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Δ.Ο.Υ. οι αρχικές δηλώσεις των υποκείμενων σε φόρο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν.2238 που:

1. Προέρχονται από μετατροπή ή μετασχηματισμό ή συγχώνευση ή απορρόφηση στο έτος της διαχειριστικής περιόδου

2. Τελούν υπό εκκαθάριση

3. Κάνουν χρήση υπερδωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου ή επιμηκύνουν ή συντομεύουν τη διαχειριστική τους περίοδο

4. Κάνουν χρήση υπερδωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου ή επιμηκύνουν ή συντομεύουν τη διαχειριστική τους περίοδο

5. Είναι Κοινωνίες Αστικού Δικαίου που εκμεταλλεύονται μέχρι 2 φορτηγά ή επιβατικά Δ.Χ. (Άρθρο 64 παρ.7 του ΚΦΕ)

6. Είναι υπόχρεοι της παραγράφου 4 του άρθρου 2 (εκτός της παραπάνω περίπτωσης 4) που εκμεταλλεύονται ένα μόνο αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης (άρθρο 64 παρ.7 του ΚΦΕ)

7. Είναι συνιδιοκτησίες που συνεκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι και δέκα (10) κόρους ολικής χωρητικότητας στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά επαγγελματικές αλιείς (Άρθρο 64 παρ.7 του ΚΦΕ)

8. Είναι τεχνικές εταιρίες και προσδιορίζουν τεκμαρτά κέρδη (κωδικός 100 της δήλωσης Ε5)

9. Έχουν κάνει διακοπή εργασιών και δεν έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ

10. Υποβάλλονται με επιφύλαξη

11. Είναι εταιρείες εκτελωνιστών στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα των τριών μελών

5. Μπορώ να υποβάλω εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5 μέσω TAXISnet;

Ναι, με την προϋπόθεση ότι προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο. Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις με μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ φορολογίας εισοδήματος. Γενικά μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονικά Αρχική εμπρόθεσμη δήλωση με μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό υπόλοιπο και Αρχική εκπρόθεσμη δήλωση μόνο με χρεωστικό υπόλοιπο.

6. Μπορώ να υποβάλω τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5 μέσω TAXISnet;

Όχι. Οι Τροποποιητικές Δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος.

7. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;

Όχι, μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης στο taxisnet δεν μπορεί να γίνει διόρθωση.

8. Πώς καταβάλλεται ο φόρος για τα νομικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5 ;

Είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% σε όποια Τράπεζα επιλέξετε με την Ταυτότητα Πληρωμής Είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την Ταυτότητα Πληρωμής στην Τράπεζα επιλογής σας και οι επόμενες 7 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ μέχρι την τελευταία εργάσιμη (για τις Δημόσιες Υπηρεσίες) ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

9. Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής (βάσει της Ταυτότητας Πληρωμής) χωρίς να έχει καταβληθεί ο φόρος στην Τράπεζα;

Η δήλωση ακυρώνεται και θεωρείται ως ΜΗ παραληφθείσα. Θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου δήλωση με τις προβλεπόμενες από το νόμο προσαυξήσεις.

10. Πότε συνυποβάλλεται το έντυπο Ε2;

Το έντυπο Ε2 συνυποβάλλεται υποχρεωτικά ,εφόσον έχουν συμπληρωθεί ποσά στους κωδικούς 420, 425 , 422, 423 και 424 του Πίνακα Ε' .

11. Πότε συνυποβάλλεται το έντυπο Ε3;

Σε κάθε περίπτωση.

12. Ποιοι έχουν υποχρέωση να συνυποβάλλουν Ισολογισμό ;

Υποχρέωση σύνταξης και υποβολής Ισολογισμού έχουν όσοι τηρούν υποχρεωτικά ή προαιρετικά βιβλία Κ.Β.Σ και έχουν κατηγορία τέτοια , στην οποία εμπεριέχονται τα Γ' Κατηγορίας Βιβλία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com