Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Βιώσιμο βλέπει το χρέος ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Σε νέα διάψευση του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του χρέους προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως, παρά το δυσθεώρητο ύψος του, είναι «απολύτως βιώσιμο».



Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε ότι η αναδιάρθρωση ενέχει κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα αλλά και την πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. "Στο μυαλό των αγορών, η βιωσιμότητα εξαρτάται και από το πώς πηγαίνουμε με το πρόγραμμα", είπε. Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την αρνητική αντίδραση των αγορών, την περασμένη Παρασκευή, στον "οδικό χάρτη" για την έξοδο από την κρίση, καθώς και την άνοδο των σπρεντ, υποστήριξε ότι οφείλονταν στις φήμες περί αναδιάρθρωσης.

Διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος της κυβέρνησης για στις αγορές να γίνει το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε έως τις αρχές του 2012. Όσον αφορά στην πληρωμή τοκοχρεολυσίων ύψους 27 δισ. ευρώ του χρόνου, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα βρεθεί προ αδιεξόδου και θα καλύψει το ποσό είτε βγαίνοντας στις αγορές είτε μέσω του μηχανισμού στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε "απολύτως επιτεύξιμο" το στόχο είσπραξης 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέσα στην επόμενη τριετία. Για το μεσοπρόθεσμο στόχο είσπραξης 50 δισ. είπε ότι θα επιτευχθεί κυρίως με την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου.

Όσον αφορά στην κάλυψη της "τρύπας" του προϋπολογισμού και στις στις πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος άφησε να εννοηθεί ότι θα δοθεί επιπλέον βάρος στην περιστολή των δαπανών.

Προανήγγειλε, τέλος, την έκδοση "ομόλογων διασποράς" μετά τον Ιούνιο.

Ο υπυοργός γνωστοποίησε ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com