Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Θετική γνωμοδότηση της ΟΚΕ για το νομοσχέδιο περί Ανταγωνισμού

Θετική είναι η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το νομοσχέδιο περί “Προστασίας του Ανταγωνισμού” επισημαίνοντας ότι έρχεται να κωδικοποιήσει σ' ένα ενιαίο κείμενο την υφιστάμενη περί ελεύθερου ανταγωνισμού νομοθεσία ενσωματώνοντας σε αυτήν σε μεγάλο βαθμό το ευρωπαϊκό δίκαιο.



Η ΟΚΕ αναφέρει ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση ικανοποιεί την ανάγκη για κωδικοποιημένα και συστηματικά νομοθετήματα, προσιτά και κατανοητά στον πολίτη και τον εφαρμοστή του δικαίου, χωρίς να χρειάζονται παραπομπές σε άλλα νομοθετήματα και χωρίς αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις.

Η επιτροπή υποστηρίζει ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός λειτουργεί θετικά για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες αναφορικά με τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων, επισημαίνοντας ότι μια αποτελεσματική πολιτική βάσει του κοινοτικού και εθνικού δικαίου περιλαμβάνει τη συστηματική έρευνα και πρόληψη ή επιβολή κυρώσεων για αντι-ανταγωνιστικές συμπεριφορές, δομές και κανόνες της αγοράς σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί προϋπόθεση την αυτονομία και την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση του μεγάλου ελλείμματος ανταγωνισμού που διαπιστώνεται στην ελληνική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα οι παρατηρήσεις της ΟΚΕ επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

- Θετική κρίνεται η σημαντική νέα διάταξη για τη δυνατότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού να επιλέγει την εξέταση συγκεκριμένων υποθέσεων, κατά προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια του δημόσιου συμφέροντος, τις εκτιμώμενες επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή.

- Στη σωστή κατεύθυνση είναι η κατάργηση του άρθρου 4α και του άρθρου 21 του Ν.703/1977, καθώς ο έλεγχος των συγκεντρώσεων πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να μην προσκρούει στην αδήριτη ανάγκη μεγέθυνσης των μικρών, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές, ελληνικών επιχειρηματικών μονάδων και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

- Σε θετική επίσης κατεύθυνση κινούνται οι διατάξεις για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς η αποτελεσματικότητά της σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την επαρκή στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στη λειτουργία της.

- Επιφυλάξεις εκφράζονται όσον αφορά στη διάταξη για την υιοθέτηση κανονιστικών μέτρων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο κλαδικών ερευνών, λόγω των πτωχών αποτελεσμάτων της μέχρι τώρα εμπειρίας.

- Οι διατάξεις περί συμπράξεων, συγκεντρώσεων και καταχρηστικών πρακτικών, καθώς και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των υφιστάμενων, αλλά και των νέων αυστηρότερων κυρώσεων που θεσπίζονται, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σαφέστερες, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, ίση μεταχείριση και διαφάνεια στην αντιμετώπιση των επιχειρήσεων.

- Στην Ολομέλεια της Επιτροπής πρέπει να μετέχουν ως τακτικά μέλη και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, της Ο.Κ.Ε. και μεγάλων κοινωνικών ομάδων, τις οποίες αφορά η λειτουργία της, όπως αγρότες και καταναλωτές. Η διεύρυνση του αριθμού των μελών της δεν συνεπάγεται υπέρμετρη δαπάνη του προϋπολογισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που άλλωστε έχει οικονομική αυτοτέλεια και δεν επιβαρύνει, αλλά αντίθετα ενισχύει τον κρατικό Προϋπολογισμό.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com