Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Προγράμματα 171 εκατ. ευρώ για την Έρευνα και την Τεχνολογία

Τρία νέα προγράμματα για την Έρευνα και την Τεχνολογία, αλλά και αύξηση του προϋπολογισμού ενός προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Το συνολικό κόστος της δημόσιας επένδυσης στα προγράμματα θα φτάνει τα 171 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ 2007 -2013.

Πρόκειται για τα εξής προγράμματα:




1."Υποστήριξη των επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλής επιστημονικής κατάρτισης", με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ενώ καλύπτει το 70% του μισθολογικού κόστους της απασχόληση νέων ερευνητών/τριών και τεχνικών για υλοποίηση ερευνητικών έργων σε επιχειρήσεις. Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβληθούν προτάσεις για ερευνητικές δραστηριότητες, από επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα θα χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση έργων Έρευνας και Τεχνολογίας που αφορούν σε: Φυσικές Επιστήμες, Επιστήμες Μηχανικού και Επιστήμες του Διαστήματος, Επιστήμες της Ζωής, Επιστήμες και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες και Ενέργεια-Περιβάλλον-Μεταφορές. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων για ένταξη στη δράση είναι η 15η Ιουλίου 2011.
2."ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 – Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς Τομείς", με προϋπολογισμό 68,3 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε συμπράξεις δυναμικών επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων, ΑΕΙ, τεχνολογικών, δημόσιων και άλλων φορέων για την υλοποίηση έργων Έρευνας και Τεχνολογίας. Ειδικότερα, θα χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση έργων Έρευνας και Τεχνολογίας σε τομείς που:
α) ενδιαφέρουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην παραγωγή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών και στη διείσδυση σε νέες αγορές,
β) υποστηρίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτικών σε διάφορους τομείς όπως ενεργειακή πολιτική, περιβαλλοντική πολιτική, κλπ.,
γ) παράγουν νέα γνώση που μπορεί να αξιοποιηθεί. Βασική επιδίωξη του προγράμματος αποτελεί η παρακίνηση του ιδιωτικού τομέα στην ανάληψη ερευνητικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων και στην αύξηση της χρηματοδότησης δραστηριοτήτων Έρευνας και Τεχνολογίας από ιδίους πόρους. Η συνολική δημόσια επένδυση του προγράμματος ανέρχεται σε 68,32 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός των έργων κυμαίνεται από 400.000 – 2.000.000 ευρώ στους τομείς της μεταποίησης και από 300.000 – 800.000 ευρώ στις υπηρεσίες. Ωστόσο, σε έργα εφαρμογής νέων τεχνολογιών στην πράσινη ανάπτυξη, ο προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει σε 3.000.000 ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 30η Ιουνίου 2011.
3. "ΑΡΙΣΤΕΙΑ", με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι η χρηματοδότηση ερευνητικών δραστηριοτήτων υψηλοτάτου επιπέδου. Θεματικοί τομείς του προγράμματος είναι οι:
1. Μαθηματικές επιστήμες και Πληροφορική
2. Φυσικές επιστήμες και Αστρονομία
3. Χημεία και Υλικά
4. Επιστήμες Μηχανικού 1: Ηλεκτρολόγου, Ηλεκτρονικού, Χημικού
5. Επιστήμες Μηχανικού 2: Κατασκευές, Μηχανολογία, Επιστήμες Πολιτικού Μηχανικού
6. Ιατρικές επιστήμες
7. Επιστήμες Ζωής, (εκτός ιατρικής)
8. Κοινωνικές επιστήμες
9. Ανθρωπιστικές επιστήμες
10. Ενέργεια και Περιβάλλον
Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας θα ορίσει αντίστοιχες θεματικές επιτροπές από 10 διακεκριμένους ειδικούς στους αντίστοιχους τομείς, οι οποίοι θα οργανώσουν τη διαδικασία αξιολόγησης σε συνεργασία με εξωτερικούς κριτές εξειδικευμένους στα θεματικά πεδία των προτάσεων.

Παράλληλα, διευρύνεται η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Συνεργασία 2009» κατά 28 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άλλες 36 προτάσεις, οι οποίες συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία κατά την αξιολόγησή τους και καλύπτουν ευρύ φάσμα αντικειμένων: φαρμακευτική έρευνα και ιατρική, βιοτεχνολογία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υλικά και διεργασίες φιλικά προς το περιβάλλον και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Οι προτάσεις αυτές αφορούν 71 φορείς Πανεπιστημίων/Ερευνητικων Κέντρων και 84 επιχειρήσεις.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com