Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ρεν: Μέτρα, αποκρατικοποιήσεις και μετά «εθελοντική» επιμήκυνση

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων ζήτησε από την Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, προκειμένου να ανάψει -σε δεύτερο χρόνο- το «πράσινο φως» για μία εθελοντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.Στην ανάγκη εξειδίκευσης των μέτρων του 2011 μέσα στις επόμενες ημέρες αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.




Ο Όλι Ρεν επεσήμανε ότι η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν επαρκεί για να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012. Όπως είπε, επείγει τόσο η λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποήσεων -παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε.

Εκτίμησε ότι οι Βρυξέλλες περιόρισαν τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει εξαλειφθεί.

Όσον αφορά στην αποπληρωμή του χρέους, επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, Πρόσθεσε, όμως, ότι ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες και λοιπά οικονομικά ιδρύματα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε εθελοντική βάση να κρατήσουν για μεγαλύτερο διάστημα ελληνικά ομόλογα, στο πρότυπο της συμφωνίας της Βιέννης για τη στήριξη των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην απόδοση της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Ρεν δήλωσε: "Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη διατηρεί την δυναμική της παρά ορισμένες εξωτερικές διαταραχές και αβεβαιότητες στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου, Αμαντέου Αλταφάζ, επανήλθε από τις Βρυξέλλες στο ζήτημα της συναίνεσης, ζητώντας από τις πολιτικές δυνάμεις να να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να στηρίξουν ξεκάθαρα τους βασικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτεί σθεναρή και ξεκάθαρη συναίνεση για το πρόγραμμα», είπε.

Χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία Παπανδρέου για συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ερωτηθείς για την πορεία αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα, σημείωσε ότι η αποστολή του κλιμακίου στην Αθήνα "θα διαρκέσει, όσο καιρό χρειαστεί". Πρόσθεσε πως "δεν είμαστε ακόμη σε θέση να έχουμε μια πλήρη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος".

Αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη -όπως είπε- εξειδίκευσης, εντός των ημερών, των μέτρων για το 2011 αλλά και για τις επόμενες χρονιές και ζήτησε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει, σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, τη δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας που θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις.

♦ Σάλο προκάλεσε το αρχικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναμεταδόθηκε από άλλα πρακτορεία -ανάμεσά τους και το ελληνικό ΑΠΕ-ΜΠΕ- σύμφωνα με το οποίο ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πίασει τον στόχο συγκέντρωσης 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Νωρίς το απόγευμα, το διεθνές πρακτορείο απέσυρε την είδηση, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του επιτρόπου μεταφέρθηκαν λανθασμένα.

«Εκτιμούμε εύλογα ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει έσοδα 50 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ της, από την πώληση της περιουσίας της στα επόμενα χρόνια», σημειώνεται στο νέο τηλεγράφημα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com