Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΥΠΟΙΚ: Ζητείται «απόδειξη» για προσαυξήσεις περιουσίας

Αποδείξεις για την πραγματική πηγή ή την αιτία προέλευσης οποιασδήποτε προσαύξησης περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη σταθερή και διαρκή πηγή θα ζητούνται από τους φορολογουμένων σύμφωνα με ΠΟΛ του υπουργείου Οικονομικών.



Σε περίπτωση που οι αποδείξεις δεν είναι ικανοποιητικές ή o φορολογούμενος δεν αποδείξει, επιπροσθέτως, ότι η προσαύξηση αυτή, δεν φορολογείται από άλλες διατάξεις ή ότι απαλλάσσεται από το φόρο με ειδική διάταξη, τότε αυτή θα χαρακτηρίζεται και θα φορολογείται ως εισόδημα από υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματικών της χρήσης κατά την οποία επήλθε η προσαύξηση. Ο φορολογούμενος δύναται να αποδείξει ότι ο χρόνος αυτός είναι διάφορος από αυτόν που διαπιστώθηκε από τον έλεγχο.

Η προσαύξηση της περιουσίας μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής όπως οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πάσης φύσεως χρεώγραφα (μετοχές, τοκομερίδιας), καταθέσεις κτλ.

Σε όσες περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι οποιαδήποτε προσαύξηση περιουσίας προέρχεται από δωρεά, δανειοδότηση κλπ. πρέπει να καταβάλλονται οι αναλογούντες αντίστοιχοι φόροι, τέλη κτλ. και τα αντίστοιχα πρόστιμα ή προσαυξήσεις.

Στις υποθέσεις που θα ελεγχθούν, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε εισοδήματα παρελθόντων ετών, ορισμένων κατηγοριών φορολογουμένων τα οποία έχουν προσδιοριστεί ως τεκμαρτά, όπως επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ΤΑΧΙ, ΚΤΕΛ, επιχειρήσεις για τις οποίες προβλεπόταν η επιβολή καταβαλλόμενου ετήσιου ποσού φόρου που αντιστοιχούσε σε ποσά εισοδήματος. Σε αυτή τη κατηγορία περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης, εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, camping, πλανόδιων λιανοπωλητών και λιανοπωλητών σε κινητές λαϊκές κ.ά.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com