Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Financial Times: Αναγκαία η αποφασιστική διαγραφή του χρέους της Ελλάδας

Ως την καλύτερη λύση και για την Ευρώπη προβάλλει την αποφασιστική διαγραφή του χρέους της Ελλάδαςσε άρθρο του Lex η εφημερίδα Financial Times τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συναινέσει σε αυτή την κατεύθυνση.




Με τίτλο: «Κάντε την Ελλάδα ασπίδα προστασίας της Ευρώπης», το άρθρο αναφέρεται στην άρνηση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να συζητήσει ακόμη και την πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς αυτός θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να πληρώσει τα χρέη της.

Η εφημερίδα αποδίδει την άρνηση του Τρισέ στον φόβο για τον κίνδυνο ντόμινο σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όσο και την επίπτωση στον ισολογισμό της ΕΚΤ, που περιλαμβάνει ελληνικά ομόλογα ύψους 40-50 δισ. ευρώ, από μία πιθανή διαγραφή του ελληνικού χρέους από 35% έως 70%.

Αντίθετα, ο Lex εκτιμά ότι η ΕΚΤ πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να «καεί», αντί να προσπαθεί μάταια να τη σώσει. Μία αποφασιστική διαγραφή χρεών της Ελλάδας, εκτιμά ο αρθρογράφος, θα αποτελούσε ασπίδα προστασίας για την Ευρώπη, εφόσον συνοδευόταν από ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και εξηγούνταν στις αγορές ότι η περίπτωση της Ελλάδας διαφέρει από τις περιπτώσεις των άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα της Ισπανίας.

Μία τέτοια εξέλιξη, κατά τους FT, θα περιόριζε τον κίνδυνο να υπάρξει έναν ντόμινο επιπτώσεων συγκριτικά με την εναλλακτική λύση των συνεχόμενων πακέτων στήριξης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com