Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΙΕΛΚΑ: Κατά 2% υποχώρησαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ από την αρχή του 2012

Κατά 2% υποχώρησαν οι τιμές από την αρχή του 2012 στα καταστήματα σούπερ μάρκετ ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011 οι τιμές μειώθηκαν κατά 3,4%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ για την εξέλιξη των τιμών στο οργανωμένο λιανεμπόριο το πέμπτο δίμηνο του 2012 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος).





Αν δεν ληφθούν υπ' όψιν οι αυξήσεις του ΦΠΑ τότε ο δείκτης τιμών τον Οκτώβριο 2012 παρουσιάζει πραγματική μείωση κατά 4,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010, ποσοστό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε εξοικονόμηση 245 ευρώ ανά έτος ανά νοικοκυριό. Η εξέλιξη αυτή, υποστηρίζει το ΙΕΛΚΑ φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα της ανταπόκρισης της αγοράς (σουπερμάρκετ και προμηθευτές) στην ένταση της οικονομικής ύφεσης την περίοδο αυτή, παρά την αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια.

Αύξηση ΦΠΑ

Οι πραγματικές τιμές, συνεχίζει το ΙΕΛΚΑ, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 2,5 ετών και στα επίπεδα του 2009, ενώ έχουν απορροφηθεί και οι αυξήσεις του ΦΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τις περιοδικές προσφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά ούτε και τις εκπτώσεις που παρέχουν οι οργανωμένες μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ του χώρου είτε μέσω των προγραμμάτων πιστότητας (loyalty cards), είτε μέσω των λοιπόν προσφορών.

Τα ποσά που εξοικονομεί ο Έλληνας καταναλωτής από αυτές τις προωθητικές ενέργειες – και δεν είναι εφικτό να αποτυπωθούν στις μελέτες – είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι εκτιμήσεις από ειδικούς της αγοράς αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες από τα σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες έχουν ενταθεί σημαντικά τη τελευταία διετία και θεωρούν ότι το όφελος στον καταναλωτή (σε εξοικονόμηση επί των τιμών) είναι 2-2,5% επί των αγορών του.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com