Η σφοδρή σύγκρουση που έλαβε χώρα στο Eurogroup με θέμα το ελληνικό πρόβλημα, είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμιά συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ αλλά ούτε και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Οι όποιες αποφάσεις, ενδεχομένως να κλείσουν στις 20 Νοεμβρίου σε έκτακτο Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο Ζ. Κλοντ Γιούνκερ. Μέχρι τότε, θα συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν, το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το πώς θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Επίσης, θα συνεχιστούν και οι προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ολι Ρεν.
Η αναβολή των όποιων αποφάσεων για την επόμενη Τρίτη, κρατά την Ελλάδα σε «αναμμένα κάρβουνα», ωστόσο, είναι εμφανής η δυσκολία στον συγκερασμό των απόψεων της Γερμανίας και του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ωστόσο, μεγάλη ανησυχία προκάλεσαν οι αναφορές του Ζ. Κλοντ Γιουνκέρ αλλά και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ για κάποια προαπαιτούμενα που δεν έχουν ακόμη κλείσει και πρέπει σύντομα να ολοκληρωθούν. «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τις υπόλοιπες προαπαιτούμενες δράσεις», είπε ο κ. Γιούνκερ. Προφανώς, υπάρχουν κάποια σημεία για τα οποία απαιτούν περισσότερες πληροφορίες οι δανειστές μας.
Κατά τα λοιπά ο κ. Γιουνκέρ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας και την πρόοδο που έχει κάνει. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο προεδρεύων του Eurogroup επεσήμανε για μια φορά ακόμη πως η ελληνική πλευρά έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην αξιολόγηση της Ελλάδας και πως οι εταίροι αυτό το αναγνωρίζουν.
«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο και το eurogroup αναγνωρίζει ακόμα τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός» ήταν η ακριβής δήλωση του προέδρου του Εurogroup.
O κ. Γιουνκέρ χαρακτήρισε πιθανή τη διετή παράταση -έως το 2022- της προθεσμίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ, μια ιδέα που φαίνεται για την ώρα να βρίσκει αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο, όπως είναι γνωστό, ζητά νέο κούρεμα.
Η Κ. Λαγκάρντ καλοσώρισε την απόφαση της ελληνικής Βουλής και την αποφασιστικότητα των αρχών, ζήτησε να επιδιωθούν να κλείσουν και οι υπόλοιπες προαπαιτούμενες δράσεις λέγοντας ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα στοιχεία του προγράμματος. Σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά όσον αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εντός των επόμενων ημερών.
Ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά του ο Ολι Ρεν εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας κι έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο.