Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ Ευνοϊκή ρύθμιση στα στεγαστικά δάνεια για χαμηλά εισοδήματα

«Σολομώντεια» λύση, που θα ρυθμίζει τα δάνεια των νοικοκυριών χωρίς να «καίει» τραπεζικά κεφάλαια, θα επιδιώξουν να βρουν σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.




Το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί να υπάρξει συνολική λύση για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή για δανειολήπτες που το ετήσιο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει για παράδειγμα τις 20.000 ευρώ, το ύψος της μηνιαίας δόσης να μην ξεπερνά το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους λένε όχι στις διαγραφές δανείων, ναι στην επιμήκυνση της διάρκειας τους, ενώ η μείωση της δόσης σε συνάρτηση με το δηλωθέν εισόδημα θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις. Και εκφράζουν αντιρρήσεις για επέκταση της ρύθμισης και στα καταναλωτικά δάνεια.

Ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να δοθεί άμεσα «φιλολαϊκή» λύση στο θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Μάλιστα όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί και τραπεζικοί κύκλοι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για καθυστερήσεις, αφού καθημερινά αυξάνονται τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Ήδη το 38% των καταναλωτικών δανείων και το 22% των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων βρίσκονται στο «κόκκινο». Τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων που έχουν λάβει επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 231,8δις ευρώ και τα 48,5δις ευρώ από αυτά είναι «κόκκινα». Οι τραπεζίτες παραδέχονται πως όσο αυξάνονται οι δείκτες ανεργίας, θα αυξάνονται και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Ένωση Τραπεζών επισημαίνει ότι η όποια λύση θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και ακόμα να είναι δίκαιη, δηλαδή να διαχωρίζει τους δανειολήπτες που βρέθηκαν στο «κόκκινο» επειδή μειώθηκαν τα εισοδήματα τους ή έχασαν την εργασία τους, σε σχέση με τους καθ΄ έξην κακοπληρωτές. Και κυρίως να μην «κτυπήσει» τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Μάλιστα κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος σημείωνε πρόσφατα πως: στο βαθμό που δεν «καίγονται» κεφάλαια θα πρέπει να βρούμε λύση για το κοινωνικό ζήτημα, που μας απασχολεί όλους. Και τράπεζες και δανειολήπτες.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιθυμεί ακόμα, στη ρύθμιση να υπάρξουν σαφείς και χωρίς ψιλά γράμματα διευκολύνσεις για ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι χρόνια πάσχοντες και όσοι αντιμετωπίζουν πραγματικά συνθήκες φτώχειας, γι' αυτό και έχει εισηγηθεί να υπάρξει περίοδος χάριτος με μηδενική καταβολή δόσεων για περίοδο 4-5 ετών. Για αυτές τις ομάδες πολιτών θα υπάρχει ετήσια εξέταση της οικονομικής και περιουσιακής τους κατάστασης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com