Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Δοκιμάζεται το ΠΑΣΟΚ στον ρόλο του εγγυητή για τη διάσωση της χώρας

Η ψηφοφορία της Τετάρτης για τα νέα μέτρα αποτελεί ένα ακόμη «ναρκοπέδιο» για το ΠΑΣΟΚ, που θα κρίνει σε πολύ σημαντικό βαθμό τη μελλοντική σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και την ισχυροποίηση ή αποδυνάμωση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία.





Η υπερψήφιση του νέου μνημονίου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τις λιγότερες δυνατές διαρροές είναι η απόλυτη προτεραιότητα της Ιπποκράτους, ώστε να αποδειχθεί και εμπράκτως ότι παρά τις αλλεπάλληλες δοκιμασίες, τους τριγμούς, τις αποσταθεροποιητικές τάσεις και την ένταση, το κόμμα ταυτίζεται με την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του Ευάγγ. Βενιζέλου.

Παρά την εικόνα γενικευμένης «αμφισβήτησης» των μέτρων και των επιλογών της ηγεσίας που καταγράφηκε στη Βουλή (15 βουλευτές εκτός γραμμής καταψήφισαν τη ρύθμιση για τις αποκρατικοποιήσεις) και στην εκρηκτική συνεδρίαση της Κ.Ο. (όπου προεξάρχοντος του Κ. Σκανδαλίδη μια ομάδα πέντε βουλευτών εμφανίστηκε απρόθυμη να ψηφίσει τα μέτρα), οι εκτιμήσεις της Ιπποκράτους είναι ότι οι διαρροές θα είναι ελάχιστες και οι αντάρτες δεν θα υπερβαίνουν τους τρεις.

Με πολιτικά κριτήρια
Για τους μόνους που εκφράζεται σιγουριά πως θα καταψηφίσουν είναι ο Θ. Παραστατίδης και ο ανεξάρτητος Μιχ. Κασσής, ενώ για τους Κ. Σκανδαλίδη Γ. Δριβελέγκα, Γ. Κουτσούκο, Θ. Τζάκρη διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θα σταθμίσουν ευρύτερα τη συμφωνία και δεν θα καταψηφίσουν. Για τον Κώστα Σκανδαλίδη στενοί συνεργάτες του προέδρου διέβλεπαν χθες ότι «το ιστορικό στέλεχος της παράταξης που ενεργεί με πολιτικά κριτήρια», όπως σημείωναν κολακευτικά, θα συνταχθεί τελικά την απόφαση της Κ.Ο.

Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν, ο Ευάγγ. Βενιζέλος θα έχει κερδίσει μια σημαντική εσωτερική νίκη και «η κυβέρνηση με αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορεί να σταθεί πολιτικά και να συνεχίσει το έργο της», όπως σημειώνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Και τότε θα υπάρχει και πρόσφορο έδαφος να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ αυξημένο ρόλο στην συγκυβέρνηση, καθώς, όπως λένε στην Ιπποκράτους, θα έχει εμπράκτως αποδειχθεί ότι αποτελεί τον πραγματικό εγγυητή της συνοχής της κυβέρνησης μετά και τις παλινωδίες και την «αβεβαιότητα που προκάλεσε η ΔΗΜ.ΑΡ.».

Συναντήσεις, επαφές
Στην κατεύθυνση επανασύνθεσης της κατακερματισμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενόψει της ψηφοφορίας λειτουργούν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις ,οι τηλεφωνικές επαφές και ζυμώσεις που έχει ο ίδιος ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος δικαιολόγησε δημοσίως την ένταση των βουλευτών ως απόρροια της τριετούς μαρτυρικής πορείας του κόμματος στον δρόμο της υπευθυνότητας.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. χαρακτηρίστηκαν «ανθρώπινα» και «αναπόφευκτα» από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που υπογραμμίζει ότι η αμετάκλητη απόφαση για τη στήριξη της πορείας για έξοδο από την κρίση θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη χώρα, την πολιτική σταθερότητα, αλλά και για τη φυσιογνωμία και την προοπτική της παράταξης.

Πυρήνας ομάδας
Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα είναι η ρητορική του Κ. Σκανδαλίδη που τον καθιστά πυρήνα μιας ομάδας που ζητά το ΠΑΣΟΚ να απεμπλακεί απο την κυβέρνηση και να χαράξει αριστερόστροφη γραμμή συνεννόησης ενδεχομένως και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι σ' αυτή την άποψη στέκεται και ο Ευάγγ. Βενιζέλος αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που θεωρούν ότι η καθαρή θαρραλέα στήριξη της χώρας μέσω της ψήφισης των μέτρων και η συνεπής και έντιμη υποστήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού, προκειμένου σε ορίζοντα τετραετίας να προχωρήσει τις αναγκαίες αλλαγές, τελικά θα προσφέρουν στο ΠΑΣΟΚ χρόνο και δυνατότητες ανάκαμψης. Οι Βενιζέλος και Χρυσοχοΐδης παρά τις «κόντρες» τους εμφανίζονται να συμπλέουν επίσης στην άποψη πως μόνον αφού υλοποιηθεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων και η οικονομία μπει σε θετική τροχιά θα αλλάξει το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα.

Και τότε το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να διεκδικήσει, να εκφράσει το νέο κοινωνικό συνασπισμό που συγκροτούν σταδιακά οι δυνάμεις που επιθυμούν μια χώρα «κανονική» ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ανησυχία Χρυσοχοΐδη
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, πάντως, δεν κρύβει την ανησυχία του για τα λάθη στρατηγικής Βενιζέλου, που έφεραν το ΠΑΣΟΚ σε έναν κατήφορο που δύσκολα δεν θα οδηγήσει στη διάλυση, αρνείται όμως ότι είναι λύση η δημιουργία πολλών ΚΟΔΗΣΟ και εξακολουθεί να πιστεύει στην ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένει και εκείνος με αδημονία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας - έχει ταχθεί καθαρά και ανεπιφύλακτα υπέρ της ψήφισης των μέτρων- καθώς αν και έχει χαράξει ρότα για εκτός του ΠΑΣΟΚ πορεία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον συμβουλεύουν (λόγω των εσωτερικών δυσκολιών Βενιζέλου) να αναμείνει και να λάβει τις αποφάσεις του κοντά στον Φεβρουάριο, οπότε έχει προγραμματιστεί και το Συνέδριο.

Η ΛΙΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αναμέτρηση με τη «δημαγωγία»

Ως ευκαιρία να αναμετρηθεί «πολιτικά» με τη δημαγωγία και τη «συνωμοσιολογία» αντιμετωπίζει ο Ευάγγ. Βενιζέλος την αποστολή της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ» από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή. Σε σύσκεψη που είχε χθες με τους συνεργάτες του, διαμήνυσε ότι «κανείς δεν θα κρατήσει όμηρο το ΠΑΣΟΚ» και επανέλαβε ότι ο χειρισμός της λίστας «πολλούς μήνες μετά την αποστολή της στο ΣΔΟΕ ήταν βασισμένος στις αρχές της νομιμότητας και της αποτελεσματικότητας».

Εκτίμησε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που ασχολείται ήδη με την υπόθεση, «θα έχει πλέον στη διάθεσή της και το περιβόητο ψηφιακό υλικό και τα όσα είπαν στους εισαγγελείς όσοι εμφανίστηκαν ήδη στην Επιτροπή, ώστε να αξιολογηθούν απλοϊκές αντιφάσεις που υπηρετούν προφανείς σκοπιμότητες» και όπως πρόσθεσε με νόημα «να διαχωριστούν οι επιμέρους φάσεις και οι επιμέρους συμπεριφορές».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com