Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Citi: Υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις κυβέρνησης - τρόικας για την οικονομία

Τουλάχιστον στο 7,5% τοποθετεί την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2012 η Citigroup, χαρακτηρίζοντας παράλληλα υπερβολικά αισιόδοξες τις επίσημες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.




Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012 τοποθετείται στο 6,5%, ενώ για το 2013 εκτιμάται στο 4,5%.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η ύφεση της οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο ανήλθε στο 7,2%.
"Δεδομένης της επιδείνωσης των συνθηκών της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο, οι προβλέψεις κυβέρνησης και τρόικας εμφανίζονται για μια ακόμη φορά υπερβολικά αισιόδοξες", σχολιάζει χαρακτηριστικά η Citigroup.
Kαι εξηγεί: Τυχόν βελτίωση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας για το τέταρτο τρίμηνο του 2012 κρίνεται εξαιρετικά απίθανη, καθώς η μη εκταμίευση των απαραίτητων δόσεων για την Ελλάδα έχει ενισχύσει το πρόβλημα ρευστότητας.
Κατά τη Citigroup, ο αυξημένος αριθμός των απεργιών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έχει πιθανότατα συμβάλλει στη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος παραμένει αμετακίνητος στη θέση του για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Μόλις σε χθεσινή έκθεσή της η Citigroup επανέλαβε την εκτίμησή της πως οι πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ σε ορίζοντα 12-18 μηνών παραμένουν στο 60%.
Εστιάζοντας η Citigroup στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup εξηγεί πως μπορεί η έγκριση από τους Ευρωπαίους της διετούς παράτασης του ελληνικού προγράμματος να συνιστά κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως το ελληνικό χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως, όπως πρόσφατα ανέφερε το www.bankingnews.gr, εξαιρετικά ανήσυχη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, παρατηρώντας στενά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών της χώρας.
Όπως ανέφερε πρόσφατα η πρώην υπουργός σύμφωνα με μελέτες που έχει διεξάγει το τελευταίο διάστημα, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 αναμένεται να ξεπεράσει το 7% και να κινηθεί πέριξ του 7,5%.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com