Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΟΛΟΝΥΚΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ EUROGROUP Νέο Eurogroup για την Ελλάδα τη Δευτέρα

Χωρίς συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα.







«Είμαι λίγο απογοητευμένος. Υπάρχουν όμως πολύπλοκα τεχνικά ζητήματα και πρέπει να γίνουν υπολογισμοί που δεν ήταν εφικτό να γίνουν», δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε σχετική ανακοίνωση το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικα για τους όρους του αναθεωρημένου προγράμματος και σημειώνει ότι όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν πλέον εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο.



«Φωτιά» είχε πάρει το Eurogroup καθώς λίγο μετά τις 9 το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών έκαναν διάλειμμα 1,5 ώρας από τη συνεδρίαση και ξεκίνησαν οι διμερείς επαφές και τα «πηγαδάκια».



Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ επιμένει στην οριστική λύση για το πρόβλημα χρέους ενώ σταθερή εμφανίζεται και στο στόχο για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020. Επίσης επιμένει στην κάλυψη της επιπλέον χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι το 2016 ενώ ο Β. Σόιμπλε ήταν αμετακίνητος μιλώντας για το 2014.

Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο ξεχωρίζει η πρόταση για 10ετή περίοδο χάριτος προς την Ελλάδα κατά την οποία θα «παγώσει« η πληρωμή των τόκων για τα δάνεια που δίνονται από τον EFSF. Υπολογίζεται ότι για την Αθήνα το συγκεκριμένο μέτρο θα της έδινε «ανάσα» ύψους 44 δισ. ευρώ για το συγκεκριμένο διάστημα το οποίο πιθανότατα θα αρχίσει από το 2022 μέχρι το 2032. Φυσικά περίοδος χάριτος δε σημαίνει ότι χαρίζονται χρέη, αλλά ότι θα υπάρξει αποπληρωμή των τόκων αργότερα.

Στο τραπέζι έπεσε επίσης το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων αξίας 35 - 40 δισεκατομμυρίων σε χαμηλότερη αξία, αλλά στα 30 λεπτά κι όχι στα 25 λεπτά που είχε αρχικά δημοσιοποιηθεί. Επίσης συζητούν την μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια με την Ελλάδα, στις 25 μονάδες βάσης από τις 150 μονάδες.

Μετά τα μεσάνυχτα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι υπάρξαν κάποιες συγκλίσεις Ευρώπης - ΔΝΤ και θα ανακοινωνόταν κοινό ανακοινωθέν. Μέχρι αργά το βράδυ, εφαίνετο ότι υπήρχε συμφωνία για ένα κοκτέιλ μέτρων που θα έδινε ανάσα στην Ελλάδα μέχρι το 2016. Υπήρχε επίσης ένας συμβιβασμός Σόιμπλε - Λαγκάρντ ώστε να μην υπάρξει εδώ και τώρα κούρεμα, όπως επιθυμούσε το ΔΝΤ αλλά να ξανασυζητηθεί το θέμα στο μέλλον κι αφού αξιολογηθεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε νέα διακοπή της συνεδρίασης και οι υπουργοί άνοιξαν νέους διαύλους επικοινωνίας με τις κυβερνήσεις τους. Όπως μετέδιδαν τα ξένα πρακτορεία, η Κ. Λαγκάρν εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρή στις διαπραγματεύσεις της, κάτι που οδήγησε στην ολονύκτια συνεδρίαση των υπουργών. Μέχρι τις 2 τα μεσάνυχτα δεν είχε βγει ακόμη... καπνός με το πρόβλημα να παραμένει στη σκληρή στάση της Κ. Λαγκάρν.

Για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ενώ στο Μαξίμου ήλπιζαν μέχρι αργά το βράδυ να υπάρξει μια συμφωνία που θα εξασφάλιζε τη δόση των 44 δισ. ευρώ χωρίς αυτή να δοθεί σε... δόσεις, ενώ περίμεναν με αγωνία και τις αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com