Σε μία ιδιότυπη πρόταση για την εξάλειψη των παράνομων εσόδων στην ευρωζώνη προχώρησε το τμήμα ανάλυσης της Bank of America/Merrill Lynch, συστήνοντας στις ευρωπαϊκές αρχές να αποσύρουν... το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.
Το 500ευρω αρχικά υιοθετήθηκε λόγω του ότι χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία είχαν παρόμοια νομίσματα. Μάλιστα, η αξία του ήταν να εκπληρώσει το ρόλο ως μέσο αποθήκευσης της αξίας των asstes τόσο εντός όσο και εκτός της ευρωζώνης. Όμως, μόνο το ένα τρίτο των εν λόγω χαρτονομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία χρησιμοποιείται σε συναλλαγές, ενώ τα υπόλοιπα αποθησαυρίζονται, με τη ζήτηση του να υποχωρεί συνεχώς.
Η αλλαγή της τάσης σχετίζεται με το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, ενώ αυξήθηκε όταν δέχτηκαν πιέσεις η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτό συνέβη κυρίως εξαιτίας του ότι η αβεβαιότητα για την ευρωζώνη έπληξε την ελκυστικότητα του χαρτονομίσματος, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μείωσε τη ζήτηση του, ενώ και η ύφεση μείωσε την κυκλοφορία του χρήματος.
Σύμφωνα με την Bank of America/Merrill Lynch, το 500ευρω διατηρεί την αξία του ευρώ ισχυρή, ενώ η μείωση της κυκλοφορίας του μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση η συνολική αξία των ευρώ σε κυκλοφορία μειώνεται πλέον, ενώ αντιθέτως αυξάνεται αυτή των αμερικανικών δολαρίων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αποσύρει το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα από την κυκλοφορία, θα μειωθεί η ζήτηση του ευρώ γεγονός που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ θα καθησυχάσει τις ανησυχίες περί της χρήσης του χαρτονομίσματος αυτού για την απόκρυψη εσόδων από παράνομες πηγές.
Τέλος, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα συστήνει και τρόπους να αποσυρθεί από την κυκλοφορία το χαρτονόμισμα:
- Να δοθεί περιθώριο ενός μήνα να κατατεθούν σε τράπεζες, ενώ μετά την περίοδο αυτή το χαρτονόμισμα δεν θα έχει αξία.
- Τα 500ευρα που δεν θα κατατεθούν σε τράπεζα ή που δεν δικαιολογούνται από νόμιμα έσοδα θα μετατρέπονται σε κέρδος για την ΕΚΤ
- Να διατεθούν τα έσοδα αυτά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της περιφέρειας, η την κεφαλαιοποίηση του ESM