Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΠΡΩΤΗ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ Κίνδυνο επιστροφής της οικονομίας σε καθεστώς αβεβαιότητας βλέπει το ΙΟΒΕ

Τον κίνδυνο επιστροφής της οικονομίας σε καθεστώς αβεβαιότητας επισήμανε το ΙΟΒΕ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία για το 2013.





Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Οδυσσέας Κυριακόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ραφαήλ Μωυσής περιέγραψαν, μάλιστα, τους λόγους στους οποίους οφείλεται η ανησυχία για επιστροφή σε καθεστώς αβεβαιότητας, επισημαίνοντας τους εξής πέντε:

1) Τα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο

2) Την επιστροφή σε καθεστώς δυστοκίας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

3) Το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική φαίνεται να εξαντλείται γύρω από τη στρατηγική της δόσης και δεν εστιάζεται στη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας

4) Το ότι είμαστε ασυνεπείς ως προς την τρόικα σε σχέση με τις αναληφθείσες υποχρεώσεις

5) Οτι επιμένουμε πεισματικά σε θέσεις όπως η μη τιμωρία επίορκων δημοσίων λειτουργών.

Οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ τόνισαν ότι η επιστροφή σε καθεστώς αβεβαιότητας θα επιδεινώσει την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ τόνισαν ότι η επανάκαμψη των καταθέσεων μπορεί να αντιστραφεί.

Κάλεσαν, δε, την οικονομική και τραπεζική ηγεσία να δείξει άμεσα και σαφή δείγματα σοβαρής αντιμετώπισης της κατάστασης υποδεικνύοντας τρεις ενέργειες:

1) Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων βάσει του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε με την επικαιροποίηση του δεύτερου Μνημονίου.

2) Υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη συνέχιση της εκταμίευσης των δόσεων του δεύτερου δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

3) Προσδιορισμός του τρόπου αναδιάρθρωσης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.

Οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ υπογράμμισαν, επίσης, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Προβλέψεις για το 2013

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα συνεχιστεί και το 2013 με μικρότερη, όμως, ένταση σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, οι τεχνοκράτες του Ιδρύματος θεωρούν ότι η πρόβλεψη που είχαν κάνει για ύφεση 4,6% το 2013 μπορεί να είναι και χειρότερη.

Υπενθυμίζεται πως η ύφεση το 2011 ήταν 7,1% και το 2012 έκλεισε στο 6,4%.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η πτώση των επενδύσεων το 2013 θα είναι ηπιότερη σε σχέση με το 2012, στην περιοχή του 10%, ενώ ο περιορισμός των καταναλωτικών δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα θα είναι γύρω στο 9%, στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Εκτιμούν, επίσης, ότι δεν αποκλείεται το ισοζύγιο του εξωτερικού τομέα να είναι πλεονασματικό φέτος, ενώ βλέπουν μικρό «φρενάρισμα» στην άνοδο της ανεργίας η οποία θα διαμορφωθεί στο 27,6% από 24,2%.

Οι τεχνοκράτες του ΙΟΒΕ διαβλέπουν μηδενικό πληθωρισμό για το 2013, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια θα κυριαρχήσει σταθερότητα των τιμών.

Κύπρος

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των γεγονότων της Κύπρου στην ελληνική οικονομία, οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ τόνισαν ότι δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια, αλλά προβλέπουν ότι οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας θα είναι δυσοίωνες μόνο για το άμεσο μέλλον και όχι κατ' ανάγκη για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εθνική - Eurobank

Οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν τη διακοπή του deal ΕΤΕ - Eurobank, υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να πουν ποιες είναι οι επιπτώσεις από τη διακοπή της συγχώνευσης, αλλά, όπως σημείωσαν, το σίγουρο είναι ότι τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com