Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΕΤΑ

Με νέα υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή, τη μείωση ή την πληρωμή σε περισσότερες δόσεις του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) από όσους ιδιοκτήτες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.




Την ευνοϊκή μεταχείριση αυτής της κατηγορίας ιδιοκτητών ακινήτων είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον τρόπο που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιων Εσόδων, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η ρύθμιση για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Η απόφαση περιλαμβάνει, ωστόσο, μια σειρά από οδηγίες του γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρη, για όσους δικαιούνται μειωμένο φόρο με συντελεστή 0,5 αντί για 3 και άνω, καθώς και για τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν όσοι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από τον έκτακτο φόρο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στην απόφαση αναφέρεται πως η απαλλαγή από το ΕΕΤΑ διενεργείται εφόσον ο υποκείμενος στον φόρο έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, φόρου ακίνητης περιουσίας και φορολογίας εισοδήματος. Θα πρέπει δηλαδή ο δικαιούχος να προσκομίσει φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2013 από την οποία να προκύπτει η κύρια κατοικία του αιτούντος. Επίσης, εκκαθαριστικό σημείωμα του ίδιου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, καθώς και εκκαθαριστικό δήλωσης ΦΠΑ 2010 ή συμβόλαιο απόκτησης ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή ή ο μειωμένος φόρος αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή. Όσοι δεν έκαναν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) και φορολογίας εισοδήματος (Ε1) χάνουν την ελάφρυνση.

Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων. Επίσης, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.

Η απόφαση επισημαίνει ότι η ΔΕΗ οφείλει να αποστείλει στη ΓΓΠΣ μέχρι την 1η Ιουλίου 2013 όλες τις παροχές στις οποίες δεν επιβλήθηκε ο φόρος και η αιτιολογία της απαλλαγής, ενώ θα αναγράφεται και το ΕΕΤΑ που αντιστοιχεί σε κάθε παροχή. Επίσης, μέχρι 15 Ιανουαρίου 2014 πρέπει να στείλει κατάσταση με όλες τις νέες ηλεκτροδοτήσεις ή επανηλεκτροδοτήσεις για τις οποίες δεν έχει επιβληθεί ΕΕΤΑ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013. Ετσι θα «πιαστούν» όσοι έσπευσαν να κόψουν το ρεύμα μέχρι την 1η Μαΐου και στη συνέχεια έκαναν επανασύνδεση. Σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά ορίζεται ότι:

Πολύτεκνοι πρέπει να προσκομίσουν φωτοτυπίες της φετινής δήλωσης Ε1 και του εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ έτους 2010 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010.

Προκειμένου για ανάπηρο, απαιτείται επιπλέον βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας.

Προκειμένου για άνεργο, απαιτείται και ειδική βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μπορεί να ζητήσει από τον αιτούντα, κατά την κρίση του, και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θεωρεί αυτός απαραίτητο. Ειδικότερα, για να πετύχουν την ελάφρυνση στο ΕΕΤΑ. Η αίτηση απαλλαγής συνοδεύεται υποχρεωτικά από φωτοτυπία του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι πολύτεκνοι (και όχι οι τρίτεκνοι) θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε ειδικό έντυπο που θα βρουν σε όλες τις ΔΟΥ. Την αίτηση κάνει μόνο για ένα ακίνητο (κύρια κατοικία) ο πολύτεκνος που του ανήκει το ακίνητο κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή κατά ποσοστό αυτών σε πολύτεκνο. Για το χαρακτηρισμό του πολυτέκνου λαμβάνεται υπόψη, αυτοτελώς για τον αιτούντα, ο αριθμός των τέκνων (κωδικοί 003 και 004 του εντύπου Ε1 φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013), εφόσον είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 4. Από τον φόρο απαλλάσσονται ακίνητα του ελληνικού δημοσίου και τις αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν ως ειδικά ταμεία, ακίνητα δημοτικών επιχειρήσεων, ακίνητα θρησκευτικών νομικών προσώπων που χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς σκοπούς. Επίσης, η περιουσία αθλητικών σωματείων, ιδιοκτησίες ξένων κρατών (πρεσβείες, προξενεία), οι κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείων και κάμπινγκ καθώς και ενοικιαζόμενων δωματίων, τα διατηρητέα ακίνητα, όσα έχουν χαρακτηριστεί αρχαία μνημεία καθώς και αδόμητα γήπεδα.

Οσοι δεν πληρώσουν τον φόρο, η οφειλή θα πρέπει να εισπραχθεί από τις εφορίες με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημόσιων Εσόδων.

Οι προϋποθέσεις για μειωμένο φόρο

Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ/τ.μ.
Το οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
Το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Οδηγίες

Με νέα, ειδική εγκύκλιο οι όροι για τις απαλλαγές ή μειώσεις φόρου ιδιοκτητών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Με στοιχεία της 1ης Μαΐου 2013 η επιβολή του φόρου. Αν δεν καταβληθεί όλος ή εν μέρει, η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι στέλνουν κατάσταση στη Γενική Γραμματεία. Ο φόρος εισπράττεται από τις εφορίες.
Το οφειλόμενο ποσό βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από την έκδοση του χρηματικού καταλόγου μήνα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com