Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Διαφορετικές προσεγγίσεις στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ από Βενιζέλο - Παπανδρέου

Διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως αναδεικνύει το περιεχόμενο των χωριστών ανακοινώσεων που εξέδωσαν, χαρακτήρισαν την 50λεπτή συνάντηση που είχαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κατάσταση του Κινήματος





Από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, αναφέρεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα θέματα, από τα οποία ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε μόνο στο ένα, αυτό της οικονομικής διαχείρισης.
Ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για την οικονομική διαχείριση της περιόδου 2003-2011, η οποία αρχίζει επί ηγεσίας Κώστα Σημίτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «γνωστές δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα» και οι οποίες ανέρχονται σε, περίπου 110 εκ. ευρώ, ενώ ο κ. Βενιζέλος τις «ανεβάζει» στα 116,5 εκ. ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι όλα τα κόμματα έχουν να επιδείξουν ανάλογα ή και μεγαλύτερα οικονομικά δεδομένα και κατηγόρησε όσους βρίσκονται πίσω από τις διαρροές ότι «δεκαπλασιάζουν αυθαίρετα το κόστος ενός ταξιδιού» του ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Και προσθέτει ότι όσοι κάνουν τις διαρροές αποσιωπούν σκόπιμα το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων κομμάτων, έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στην οποία μετέχουν και ορκωτοί λογιστές.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του, την οργή του στον κ. Βενιζέλο και χαρακτήρισε τις διαρροές «απαράδεκτες», «άθλιες» και «ανήθικες», οι οποίες «στηρίζονται σε ψεύδη, σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο Κίνημα την περίοδο της Προεδρίας του».

Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι όλο αυτό το κλίμα «διαλύει το ΠΑΣΟΚ» και «αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» από τον ίδιο. Και θεωρεί ότι τα δημοσιεύματα που προκλήθηκαν από τις διαρροές, έχουν ως στόχο «την ηθική του απαξίωση με ανήθικες πρακτικές».

Για το ίδιο θέμα, κύκλοι της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Παπανδρέου ότι «ο δανεισμός της περιόδου 2003-2011 (που έφτασε στα 116,5 εκ) σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης κατά 90%, (από περίπου 22 εκ. στα περίπου 2,5 εκ. -που είναι ούτως ή άλλως εκχωρημένα στις τράπεζες-) αφήνει το ΠΑΣΟΚ με μηδενική ουσιαστικά επιχορήγηση προκειμένου να καλύπτει τις δραστικά μειωμένες λειτουργικές του δαπάνες.

Το ζήτημα διογκώνεται διότι διασταυρώνεται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ για τους οποίους εφαρμόζεται τώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Η κατάσταση αυτή καθιστά αναγκαία την εφαρμογή αυστηρών κανόνων διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση».

Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Βενιζέλου, πριν υποβληθεί η έκθεση των έξι μεγάλων ελεγκτικών εταιριών που έχουν κληθεί να ελέγξουν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, θα ζητηθεί από τα πρόσωπα τα οποία έχουν κατά καιρούς αναμιχθεί στη διαχείριση να συνεργαστούν με τους ελεγκτές ώστε να είναι πλήρη τα λογιστικά στοιχεία και τα παραστατικά των δαπανών.

Κατά τους ίδιους κύκλους της Ιπποκράτους, κατά τη σημερινή συζήτηση, «ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν στελέχη τα οποία έχουν εξουσιοδοτηθεί να μιλούν εκ μέρους του και πολύ περισσότερο να αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ», θέμα για το οποίο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανακοίνωση του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου τονίζεται ότι «την ώρα που καταρρέουν όλα τα σενάρια συνωμοσίας που στήθηκαν για να χτυπήσουν το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι μεταφέρουν αυτά τα νοσηρά σενάρια στο εσωτερικό του Κινήματος».

Γίνεται επίσης αναφορά στους αγώνες που έκανε ο κ. Παπανδρέου, με αρχές και αξίες, όπως η διαφάνεια, καθώς και στο γεγονός ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ «σήκωσαν στην πλάτη τους το μεγάλο βάρος μιας ηράκλειας προσπάθειας που κράτησε τη χώρα ζωντανή» και την οποία «έχουν υιοθετήσει πολλοί από αυτούς που πριν την κατήγγειλαν».

Η ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Παπανδρέου καταλήγει με μια προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία η σύγκρουση του πρώην πρωθυπουργού «με όσους αμφισβητούν αυτές τις αλήθειες θα είναι διαρκής και σκληρή».

Λίστα Λαγκάρντ

Στη συνάντηση Βενιζέλου-Παπανδρέου, όπως αναφέρουν οι κύκλοι της Ιπποκράτους, συζητήθηκαν επίσης η πορεία της χώρας και της κυβέρνησης καθώς και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και ιδίως στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.

Αντικείμενο, επίσης, της συζήτησης ήταν και τα θέματα που συνδέονται με την «λίστα Λαγκάρντ», ενώ ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις τεράστιες ευθύνες ορισμένων προσώπων που έπαιξαν δυστυχώς ρόλο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2012.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com