Τρία σενάρια για τα ελληνικά ομόλογα με επικρατέστερο αυτό της ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει περαιτέρω πτώση των τιμών των αποδόσεων στα επίπεδα του 5,5% για τα 10ετή ομόλογα και του 6% για τα 30ετή (έναντι 8,60% και 8,35% αντίστοιχα σήμερα) στο ορατό μέλλον παρουσιάζονται σε άρθρο της Wall Street Journal.
H εφημερίδα επικαλείται ανάλυση της Exotix, επενδυτικού οίκου εξειδικευμένου σε τίτλους χαμηλής εμπορευσιμότητας όπως είναι οι ελληνικοί. Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Exotix Γκάμπριελ Στερν, καθώς το ράλι στα ελληνικά ομόλογα εμφανίζει ενδείξεις κόπωσης αφότου οι τιμές τετραπλασιάστηκαν σε λιγότερο από έναν χρόνο, εγείρεται το ερώτημα του «τι ακολουθεί».
Στο προαναφερθέν σενάριο της ανάκαμψης, στο οποίο η Exotix δίνει πιθανότητες 50%, τόσο οι οικονομικές όσο και οι πολιτικές εξελίξεις ευθυγραμμίζονται με τις θετικότερες προβλέψεις, δηλαδή η Αθήνα εφαρμόζει πιστά και χωρίς αποκλίσεις το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας.
Στο δεύτερο σενάριο, με τίτλο «προχωράμε τρικλίζοντας» (stagger along) που συγκεντρώνει πιθανότητες 30%, η οικονομία ανακάμπτει με βραδύτερους του επιθυμητού ρυθμούς, όμως τα απογοητευτικά εγχώρια νέα αντισταθμίζονται από την πλημμυρίδα της ρευστότητας στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, συγκρατώντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κοντά στα τρέχοντα επίπεδά τους. Τέλος, στο τρίτο, απαισιόδοξο σενάριο με τίτλο «προς την έξοδο» (από το ευρώ και όχι από το Μνημόνιο…) που συγκεντρώνει και τις λιγότερες πιθανότητες (20%), η πολιτική αστάθεια και οι ακραίες εντάσεις εντός της ελληνικής κοινωνίας προκαλούν βουτιά στις τιμές των ομολόγων, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων να εκτοξεύονται στο 24%.
Ο κ. Στερν υπογραμμίζει ότι το πρόσφατο ράλι στα ελληνικά ομόλογα πυροδοτήθηκε από την αθρόα ρευστότητα που διοχετεύουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να συνδράμει στην πολυπόθητη έξοδο της εγχώριας οικονομίας από την ύφεση, χωρίς τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και δημιουργία πληθωριστικής «φούσκας», σε αντίθεση με άλλες χώρες. «Η υφιστάμενη δυναμική των ελληνικών ομολόγων και η έλλειψη αρνητικών καταλυτών έως το δ' τρίμηνο του έτους σημαίνουν ότι οι τρέχουσες υψηλές τιμές μπορεί να διατηρηθούν για το αμέσως επόμενο διάστημα. Εάν αυτό συμβεί, τότε κάποια στιγμή το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα «περάσει» στις επενδύσεις και την απασχόληση, οπότε οι «πράσινοι σπόροι» (green shoots) της ανάκαμψης θα έχουν ριζώσει για τα καλά…», καταλήγει ο οικονομολόγος της Exotix.