Λεπτομέρειες για τη μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο από την Αθήνα στις Βρυξέλλες δίνει δημοσίευμα της βελγικής γαλλόφωνης εφημερίδας "Λ' Εκό".
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πρόκειται κατ' ουσίαν για δύο συγχωνεύσεις, στις οποίες εμπλέκονται η βελγική εταιρεία "Cofidin" και η βελγική θυγατρική της Βιοχάλκο.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι η εμπλοκή δύο γνωστών προσωπικοτήτων της αγοράς των Βρυξελών, των επικεφαλής της Cofidin, του κόμη Ζαν Ζακ Ντε Λονουά και του Ζακ Μουλάρτ, οι οποίοι έχουν στο παρελθόν χρηματίσει επικεφαλής επιχειρήσεων του ομίλου Αλμπέρ Φρερ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο του Βελγίου, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στον κατασκευαστικό και τραπεζικό τομέα.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η μητρική εταιρεία Βιοχάλκο διευθύνει μια σειρά από θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία προϊόντων χάλυβα, χαλκού και αλουμινίου.
Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κύριοι μέτοχοι της εταιρείας είναι οι αδελφοί Νίκος και Ευάγγελος Στασινόπουλος, οι οποίοι κατέχουν από κοινού περίπου το 60% των μετοχών. Ο επόμενος μεγαλύτερος μέτοχος είναι η βελγική Cofidin, με το 13,3% των μετοχών, ποσοστό που δεν είναι αμελητέο, καθώς η αξία των μετοχών που διαθέτει φτάνει τα 115 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της Βιοχάλκο αποτιμάται σε κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ.
Το δημοσίευμα αναφέρει περαιτέρω, ότι η Βιοχάλκο ανακοίνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου την πρόθεσή της να μεταφέρει την έδρα της από την Αθήνα στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι να εκμεταλλευτεί τις «καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης» που διατίθενται στο Βέλγιο σε σχέση με την Ελλάδα.
Λόγω των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η διαθεσιμότητα πιστώσεων είναι χαμηλή στην
Ελλάδα, ενώ επίσης αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές. Αντίθετα, οι ευκαιρίες χρηματοδότησης και το φορολογικό καθεστώς στο Βέλγιο αποδεικνύονται ελκυστικά για την ελληνική εταιρεία.
Σύμφωνα με τα σχετικά σενάρια, η αλλαγή έδρας της Βιοχάλκο θα περιλαμβάνει δύο συγχωνεύσεις, μια μεταξύ βελγικών εταιρειών και μια διασυνοριακή. Επίσης, η εισαγωγή της Βιοχάλκο στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών θα λάβει χώρα πριν από την έγκριση των συγχωνεύσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις των εμπλεκόμενων εταιριών.
Η πρώτη συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της Cofidin και της βελγικής θυγατρικής της Βιοχάλκο. Στη συνέχεια, μέσω της διασυνοριακής συγχώνευσης, η νέα βελγική εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα απορροφήσει την ελληνική μητρική εταιρεία. Οι δύο διαδικασίες είναι στενά συνδεδεμένες και θα ολοκληρωθούν με μια ημέρα διαφορά.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η βελγική Cofidin θα απορροφηθεί από τη νέα δομή και οι μέτοχοί της θα γίνουν μέτοχοι της νέας εταιρείας. Η εισαγωγή τής Βιοχάλκο στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών θα πραγματοποιηθεί πριν από τις δύο αυτές συγχωνεύσεις, με αποτέλεσμα οι μέτοχοι τόσο της Cofidin όσο και της ελληνικής Βιοχάλκο να λάβουν απευθείας εισηγμένες στο Χρηματιστήριο
μετοχές.
Η νέα Βιοχάλκο θα είναι μια βελγική εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, η οποία θα είναι επίσης επικεφαλής των πολλών θυγατρικών της ελληνικής μητρικής. Στη νέα εταιρεία, η βελγική παρουσία θα είναι σημαντική, μέσω των μετόχων της συγχωνευθείσας Cofidin, αλλά η εταιρεία θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των αδελφών Στασινόπουλου.
Οι Βέλγοι πίσω από τη νέα εταιρεία θα είναι ο Ζαν Ζακ Ντε Λονουά και ο Ζακ Μουλάρτ, οι δύο από τους τρεις διευθυντές της Cofidin. Ο Ζαν Ζακ Ντε Λονουά είναι πρώην συνεργάτης του ομίλου Αλμπέρ Φρερ. Όσο για τον Ζακ Μουλάρτ, έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της GBL, πρόεδρος της τράπεζας ING Βελγίου, διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας Sabena και πολλών άλλων βελγικών εταιριών.
Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας ότι η Cofidin προχώρησε σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου τον περασμένο Ιούνιο, αυξάνοντας τα κεφάλαιά της από τα 21 στα 56 εκατ. ευρώ. Στο παραπάνω σχέδιο συγχώνευσης, η καθαρή αξία ενεργητικού της Cofidin εκτιμάται στα 256 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στη μητρική Βιοχάλκο, η καθαρή αξία του ενεργητικού της υπολογίζεται σε 1,09 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δίνει μια τιμή της τάξης του 5,49 ευρώ ανά μετοχή, σημαντικά υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή της μετοχής (στα 4,33 ευρώ), όπως διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.