Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση επιστρατεύει ολοένα δραστικότερα μέτρα, όπως αυτό της επιβολής προστίμου 1.000 ευρώ για τη μη έκδοση απόδειξης.
Εκτός των οργάνων του υπουργείου Οικονομικών, στη διαδικασία θα συμμετέχει και η οικονομική αστυνομία, ενώ παραμένει στον πελάτη το δικαίωμα της μη καταβολής του τιμήματος της παρεχόμενης υπηρεσίας ή προϊόντος, όταν δεν συνοδεύεται από απόδειξη.
Για το μέτρο αυτό μιλά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων Μανούσος Ντουκάκης.
«Πράγματι τον περασμένο Αύγουστο ψηφίστηκε νόμος για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (καφενεία, καφετέριες, κουρεία, λογιστές κ.ά.) που έχουν συναλλαγές με το κοινό από 50 λεπτά και άνω. Το πρόστιμο για κάθε μη έκδοση απόδειξης, από 586 ευρώ που ήταν ανήλθε στα 1.000 ευρώ επί τον αριθμό των αποδείξεων που δεν κόπηκαν. Αν, δηλαδή δεν κόπηκαν 20 αποδείξεις για έναν καφέ, το πρόστιμο θα είναι 1.000 ευρώ επί 20 δηλαδή 20.000 ευρώ».
Το ποσό αυτό, συνεχίζει, δεν μπορεί να μπει σε κάποιον συμβιβασμό, ούτε σε άλλες διευκολύνσεις οι οποίες υπήρχαν μέχρι πρόσφατα. Εάν τα βιβλία, διευκρινίζει, είναι Γ' κατηγορίας -αυτά που λέμε τα πιο μεγάλα- τότε το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.500 ευρώ, δηλαδή για 10 αποδείξεις θα είναι 25.000 ευρώ. Τώρα, εάν μέσα στην πενταετία υπάρξει επανάληψη της παράβασης, τότε επανέρχεται η εφορία και το τετραπλασιάζει ήτοι 10Χ1000Χ4=40.000 ευρώ. Δηλαδή, για μια φοροδιαφυγή της τάξεως των 20 ευρώ θα υπάρχει πρόστιμο 40.000 ευρώ.
Το μέτρο, υπογραμμίζει ο κ. Ντουκάκης, είναι αποτρεπτικό για τους παραβάτες, αλλά και υπερβολικό για τη μικρομεσαία επιχείρηση που πλήττεται από την ύφεση και την έλλειψη χρήματος και για τον λόγο αυτόν το χαρακτηρίζει ως εισπρακτικού χαρακτήρα.