«Συναγερμό» για να κλείσουν οι «τρύπες» της εισφοροδιαφυγής που στερούν έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ ετησίως από το ΙΚΑ και, σε συνδυασμό με την ύφεση, απειλούν να ρίξουν «έξω» τον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2014 και να «ακυρώσουν» τη δρομολογημένη -με «οδηγό» το Μνημόνιο- μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σήμαναν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης.
Σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου αποφασίστηκε να ενταθούν τα μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εσόδων και, παράλληλα με τους συνεχιζόμενους ελέγχους για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, να εφαρμοστούν δύο ειδικά μέτρα:
1ον. Να γίνονται, σε μηνιαία βάση, διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στην «Εργάνη» για την ασφάλιση του προσωπικού τους (των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων) και των πληρωμών ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της καταβολής χαμηλότερων ποσών ασφαλίστρων. Οπως δηλώνει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας, «το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου».
Ελεγχος σε μηνιαία βάση για τις πληρωμές εισφορών στο ΙΚΑ
2ον: Να επιβληθεί η υποχρέωση έκδοσης ασφαλιστικού πιστοποιητικού, με βάση σχετικό νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί και υπουργική απόφαση που υπογράφεται εντός της εβδομάδας. Το ασφαλιστικό πιστοποιητικό θα το εκδίδουν νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν.3698/2008 που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.
Η αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ από τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής θα λειτουργήσει ως «αντίβαρο» και στις αναμενόμενες απώλειες που θα έχει το ταμείο από τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (1,3% το 2014, 1,3% το 2015 και 1,3% το 2016) εφόσον αυτές ισχύσουν για όλες τις επιχειρήσεις (ο διοικητής του ΙΚΑ έχει προτείνει οι μειώσεις αυτές να αφορούν μόνο τους συνεπείς στις πληρωμές εργοδότες καθώς και όσους ρυθμίζουν και καταβάλλουν τις οφειλές τους). Για την επικείμενη μείωση, κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, των εισφορών στα ευγενή - ενταγμένα στο ΙΚΑ ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2014, ως «ισοδύναμο» μέτρο προβλέπεται, αντιθέτως, η «προσαρμογή» (δηλαδή μείωση) των συντάξεων σε ποσοστά που θα προσδιοριστούν με βάση αναλογιστικές μελέτες και υπολογίζεται ότι θα κινούνται μεταξύ 1% και 3%.
«Συναγερμό» για να κλείσουν οι «τρύπες» της εισφοροδιαφυγής σήμαναν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε σύσκεψη που έγινε χθες με τη συμμετοχή του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπ
«Συναγερμό» για να κλείσουν οι «τρύπες» της εισφοροδιαφυγής σήμαναν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε σύσκεψη που έγινε χθες με τη συμμετοχή του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΧΡΕΩΝ
Αύξηση της ροής των εσόδων αναμένει η διοίκηση του ΙΚΑ και από τη ρύθμιση των οφειλών που «τρέχει». Συνολικά σε ρύθμιση χρεών βρίσκονται 48.423 επιχειρήσεις με ρυθμιζόμενο ύψος οφειλής περί τα 2 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ από εισφορές + 547 εκατ. ευρώ από πρόστιμα και προσαυξήσεις), ενώ «εκτός ρύθμισης» είναι 232.382 που χρωστούν 6,9 δισ. ευρώ. Ηδη, το ΙΚΑ έχει «ταυτοποιήσει» 64.331 οφειλέτες ? «ενεργούς» επιχειρηματικά των οποίων οι φάκελοι με τα χρέη διαβιβάζονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, εφόσον δεν ανταποκριθούν στην τελευταία πρόσκληση για ρύθμιση.
«Ρεζέρβα» 800 εκατ. ευρώ από το ειδικό αποθεματικό για τα Ταμεία
«Ανοικτά» παραμένουν τα «μέτωπα» της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ μετά την απόφαση να μην επιβληθεί η εισφορά επί του τζίρου
Στήριξη με τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ θα έχουν τα Ταμεία από το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού το 2014 προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό κενό (πάνω από 1,2 δισ. ευρώ) που προβλέπεται για τον επόμενο χρόνο.
Με δεδομένες τις αποκλίσεις έναντι των στόχων του 2013 και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για το 2014 (μείωση κρατικής επιχορήγησης κατά 1,8 δισ. ευρώ) τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας βάζουν ως «μαξιλάρι» το ειδικό αποθεματικό και δηλώνουν στην «Η» ότι το δημοσιονομικό κενό θα «κλείσει με διαρθρωτικές αλλαγές και βελτίωση των εσόδων».
Στον σχεδιασμό του κοινωνικού προϋπολογισμού (τον οποίο θα συζητήσουν με τους επικεφαλής της τρόικας) προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ από τις διασταυρώσεις των πληρωμών και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, 200 εκατ. - 300 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση για την είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών στα ταμεία και τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και έως 300 εκατ. ευρώ από την αύξηση των «δηλωμένων» στα Ταμεία απασχολούμενων. «Ανοικτά» παραμένουν, ωστόσο, τα «μέτωπα» της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ μετά την απόφαση να μην επιβληθεί η εισφορά επί του τζίρου (600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014) και της εξοικονόμησης 1 δισ. ευρώ έως το 2016 από την αύξηση, κατά δύο έτη, των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αποδίδει από το 2015, χρονιά-ορόσημο καθώς τότε ξεκινά η σταδιακή μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (σε εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού που προβλέπει την καταβολή της βασικής και της αναλογικής σύνταξης).