Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Γ. Μπουτάρης: «Ο χαρακτήρας της παράταξης παραμένει κεντροαριστερός. Δεν επικοινώνησα με τη ΝΔ για στήριξη»

Την έναρξη της προετοιμασίας για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου σηματοδοτεί η σημερινή ανοιχτή συνέλευση της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», με την οποία εκλέχθηκε δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης.




Στην ομιλία του ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως ο χαρακτήρας της παράταξης παραμένει κεντροαριστερός, λέγοντας πως «εγώ λέω ότι είμαι πιο ΠΑΣΟΚος από τους ΠΑΣΟΚους», αλλά παράλληλα διευκρίνισε πως προκειμένου να κάνει τις δουλειές του δήμου δεν διστάζει να πάει με αυτούς που «βολεύουν» προς συντηρητική ή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Αρνήθηκε ότι ήρθε σε επικοινωνία με τη ΝΔ για να εξασφαλίσει τη στήριξή της στις ερχόμενες εκλογές και για τη δήλωσή του «θα ήμουν χαζός αν δεν ήθελα τη στήριξη της ΝΔ» διευκρίνισε ότι εννοούσε τη στήριξη των ψηφοφόρων της ΝΔ και όχι του κόμματος. «Στόχος μου ήταν οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Μας ενδιαφέρουν όλοι, από το ΚΚΕ μέχρι τον μητροπολίτη Ανθιμο», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως αυτή είναι η παράταξη και όποιος πολίτης δεν συμφωνεί φεύγει.

Ειδικότερα για τις σχέσεις του με τον μητροπολίτη Άνθιμο ο κ. Μπουτάρης επισήμανε: «Δεν είμαστε φίλοι, ούτε και θα γίνουμε φίλοι ποτέ. Όμως η συνεργασία με τη Μητρόπολη στον τομέα της ανακύκλωσης απορριμμάτων ήταν καθαρό κέρδος για τον δήμο». Αναφέρθηκε σε πρόσκληση που του απηύθυνε ο μητροπολίτης να πιουν καφέ, υπογραμμίζοντας ότι γνωρίζει καλά πως τον θέλει για να του ζητήσει διάφορα πράγματα και όχι απλώς για να πιουν καφέ. Εκμυστηρεύτηκε, μάλιστα, ότι στη συνάντησή τους αυτή ο κ. Άνθιμος του είπε: «Έλα πιο συχνά στην εκκλησία διότι έρχονται εκλογές».

Ο κ. Μπουτάρης απάντησε στην κριτική που δέχθηκε και από στελέχη της παράταξης για συντηρητικά ανοίγματα, λέγοντας ότι δεν ευσταθεί. «Πού το είδατε το νεοφιλελεύθερο κι ότι έχουμε παραδοθεί στους νόμους της αγοράς;», αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και η κριτική ότι ο ίδιος έχει ταυτιστεί με το Μνημόνιο. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της παράταξης λέγοντας: «Όταν συμφωνούμε σε κάτι δεν χωράνε προσωπικές ατζέντες».

«Δεν ισχύει ότι είμαι "ανεμόμυλος" και αλλάζω συνεχώς γνώμες, αλλά άμα βάλω κάτι στο μυαλό μου θα το κάνω στο τέλος», είπε για τον εαυτό του, ενώ αναφέρθηκε και στην αθυροστομία του. «Έχω αθυροστομία, δεν πρόκειται να αλλάξω στα 72 μου χρόνια. Γι αυτό και αναγκάζομαι να ζητάω "συγγνώμη" από ανθρώπους που σιχαίνομαι, όπως ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο Κώστας Γκιουλέκας, και καταδικάστηκα για εξύβριση από τον κ. Κούβελα», επισήμανε.

Ο δήμαρχος κατηγόρησε το κράτος για «ευνουχισμό» της τοπικής αυτοδιοίκησης και ως παράδειγμα επικαλέστηκε τις καταργήσεις των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων. Ως αντίδραση σε κάποια από τις συζητήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, αποκάλυψε ότι του είπε: «Δεν βάζετε μια διάταξη στον "Καλλικράτη" να διορίζονται από την κυβέρνηση οι δήμαρχοι να γλυτώσουμε και τις εκλογές».

Στην περίπτωση που γίνουν απολύσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης εξέφρασε την ανησυχία ότι ο δήμος θα «κλείσει» με την έννοια ότι θα λειτουργούν μόνον οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά το έργο της διοίκησής του στον Δήμο Θεσσαλονίκης τόνισε πως άλλαξε τη δομή της λειτουργίας, διότι οι αντιδημαρχίες είχαν μετατραπεί σε «μαγαζιά». Επίσης έγιναν σημαντικά βήματα στον τομέα της καθαριότητας. Καθυστερήσεις υπήρξαν ως προς την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, το τραμ, τη λειτουργία αποτεφρωτηρίου. «Εξαιρετικά κακή» χαρακτήρισε την επικοινωνία στον κόσμο του έργου στον δήμο και στο ζήτημα αυτό είπε ότι ο ίδιος έχει κάνει «τεράστιο λάθος».

Τόνισε την ανάγκη να χτυπηθεί η γραφειοκρατία με τη λεγόμενη ηλεκτρονική διακυβέρνηση και παραδέχτηκε πως ο ίδιος δεν ξέρει να χειρίζεται κομπιούτερ και μπερδεύεται ακόμα κι όταν αλλάζει κανάλια στην τηλεόραση με το τηλεκοντρόλ.

Για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) είπε ότι είναι «καρικατούρα Βουλής» και χώρος όπου λειτουργούν τα κομματικά συστήματα.

Για το γαλλικό καλλιτεχνικό βίντεο που προβαλλόταν στο πλαίσιο της Μπιενάλε, στο Αλατζά Ιμαρέτ, αλλά με εντολή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διακόπηκε η προβολή, ύστερα και από παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης στην ελληνική και τώρα προβάλλεται στη Μονή Λαζαριστών, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι το θέμα ήταν «στημένο» από τους Τούρκους, επειδή ο δήμαρχος δεν παραχώρησε το Αλατζά Ιμαρέτ να κάνουν προσευχή οι Μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης στις 15 Οκτωβρίου. Εξάλλου τόνισε πως οι μουσουλμάνοι πρέπει να έχουν τον δικό τους λατρευτικό χώρο στη Θεσσαλονίκη και ανέφερε έναν διάλογο που είχε με πολίτη: «Δεν νομίζω να φτιάξεις τζαμί γιατί δεν θα τα πάμε καλά», του είπε ο πολίτης και ο δήμαρχος, όπως ανέφερε, του απάντησε: «Και βέβαια δεν θα τα πάμε καλά. Να αλλάξεις πόλη». Πρόσθεσε, επίσης, ότι τις μέρες του Ραμαζανιού στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης δεν υπήρχε άδειο δωμάτιο.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, και ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης, άσκησαν και κριτική στη λειτουργία και συμπεριφορά του κ. Μπουτάρη και ζήτησαν να γίνει «άνοιγμα» της παράταξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να τεθεί νέος σκοπός στην παράταξη, με βάση τα νέα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δεδομένα και ο κ. Κουράκης τόνισε ότι χρειάζεται ένα «εργαλείο» αποτελούμενο από 4-5 άτομα, μαζί με τον δήμαρχο, που θα χαράζει στρατηγική στον Δήμο.

«Άνοιγμα» της παράταξης προς την Αριστερά ζήτησε και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ελευθεριάδης, ενώ ο επίσης δημοτικός σύμβουλος Θέμης Σεβαστειάδης, είπε πως είτε θα ανοίξουν νέους δρόμους στη χώρα, είτε θα φύγουν.

Τον λόγο πήρε και ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, ενώ συμμετείχαν περίπου 300 άτομα στη συνέλευση.

Η ομιλία του κ. Μπουτάρη διακόπηκε από δύο αναπάντεχα περιστατικά. Ένας άνδρας από το ακροατήριο παραπάτησε σε σκαλί και σωριάστηκε στο έδαφος και λίγα λεπτά αργότερα μια γυναίκα λιποθύμησε. Και στους δύο δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ο δήμαρχος ολοκλήρωσε την ομιλία.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com