Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013
Ανοιξε για να... κλείσει η κατάργηση φοροαπαλλαγών
Άνοιξε για να κλείσει αμέσως το θέμα της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Σε συνέντευξή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα όπως αυτή αποδόθηκε στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο υπουργός φερόταν να ανοίγει θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του έσπευσε να κλείσει το θέμα, τονίζοντας πως δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Όπως διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός ανέφερε στη συνέντευξη ότι υπάρχουν πολλές φοροαπαλλαγές, πιο πολλές από την υπόλοιπη Ευρώπη φέρνοντας για παράδειγμα το ΦΠΑ στα νησιά και τους αγρότες, οι οποίοι για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο το 2015 με βάση τα εισοδήματά τους με πολύ μικρό φορολογικό συντελεστή.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Δηλώσεις πάντως που στη «Liberation» αποδόθηκαν με διαφορετικό τρόπο, με τον υπουργό να φέρεται να μίλησε για κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδα ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «Στην Ελλάδα υπάρχει μια παραδοξότητα: Μολονότι οι ονομαστικοί φορολογικοί δείκτες βρίσκονται στο μέσο όρο, ακόμα και πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο.
Το χαμηλό επίπεδο των φορολογικών εσόδων οφείλεται σε δυο παράγοντες: αφενώς στις πολλές εξαιρέσεις φορολόγησης περισσότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να εξαλειφθούν αυτές οι φορολογικές εξαιρέσεις, όπως για το ΦΠΑ στα νησιά που είναι χαμηλότερος από την υπόλοιπη Ελλάδα ή για τους αγρότες στους οποίους θα ισχύει από το 2015. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλη φοροδιαφυγή: Καταδιώκουμε τους φοροφυγάδες».
Πάντως σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι «η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα «Liberation» δόθηκε στην ελληνική γλώσσα και κατά τη μεταφορά στη γαλλική προφανώς παρερμηνεύτηκαν και αλλοιώθηκαν οι απαντήσεις του, αφού ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξάλειψης εξαιρέσεων. Απλώς ανέφερε ως παραδείγματα συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες που μειώνουν το φορολογικό βάρος».
Σε κάθε περίπτωση η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών είναι ένα ζήτημα με το οποίο «φλερτάρουν» κυβέρνηση και τρόικα εδώ και πολύ καιρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά (πλην της Κρήτης) κοστίζουν στον προϋπολογισμό 291,29 εκατ. ευρώ όσο δηλαδή είναι περίπου τα ισοδύναμα μέτρα για το 2014 που φέρεται να ζητά η τρόικα για να συναινέσει στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση.
ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 4,3 ΔΙΣ. ΕΤΗΣΙΩΣ
Σήμερα οι 877 φοροαπαλλαγές που υπάρχουν στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, στις επιχειρήσεις, τη φορολογία των ακινήτων, του ΦΠΑ, τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και τα αυτοκίνητα έχουν κόστος 4,3 δισ. ευρώ ετησίως.
Μόνο στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων υπάρχουν 178 φοροαπαλλαγές που στοιχίζουν 1,17 δισ. ευρώ ενώ οι απαλλαγές και εξαιρέσεις στο καθεστώς του ΦΠΑ έχουν κόστος 942 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης (Νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο), οι συντελεστές είναι μειωμένοι κατά 30%. Δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16%, ο μειωμένος 9% και ο υπερμειωμένος 5%, ο οποίος εφαρμόζεται στα ξενοδοχεία, τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα εισιτήρια θεάτρου.