Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Μεταρρυθμίσεις; Εχουμε εκλογές

Για να καταστεί βιώσιμη η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, που θα απομείνει μετά την όποια μείωσή του αποφασίσει η Ευρωζώνη, θα πρέπει να αυξηθούν δραστικά τα δημόσια έσοδα. Και γι' αυτό απαιτούνται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μεγάλη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων και στροφή των επιχειρήσεων στις εξαγωγές, εδραίωση και ενίσχυση της θέσης των ελληνικών επιχειρήσεων στις ξένες αγορές.




Για να επιτευχθούν όμως... βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο ανταγωνιστικό παραγωγικό πρότυπο. Καμιά οικονομία δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική στηριζόμενη μόνο στο φθηνό κόστος εργασίας, εάν οι υπόλοιποι συντελεστές της παραγωγής υπολείπονται των διεθνών επιπέδων. Εξάλλου, το πλεονέκτημα του χαμηλού εργατικού κόστους σταδιακά εξανεμίζεται...

Το «κλειδί» για την επίτευξη, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υψηλής ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκεται στην ικανότητα της οικονομίας να προσαρμόζεται στα δεδομένα που κάθε φορά δημιουργούνται. Είναι προφανές ότι μια οικονομία η οποία δεν προσαρμόζει συνεχώς με μεταρρυθμίσεις την παραγωγική της δομή θα διολισθαίνει έναντι των ανταγωνιστών της.

Τα αξιώματα αυτά δυστυχώς φαίνεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας πέφτουν «θύματα» της μεγάλης «ασθένειας» του πολιτικού συστήματος, του εκλογικού κύκλου. Και τα συμπτώματα είναι πλέον ορατά σε όλους.

Παρά τις... ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, αλλά και των εκκλήσεων του παραγωγικού κόσμου, η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης δείχνει να αποδυναμώνεται δραματικά. Η κυβέρνηση με τις πράξεις της δείχνει ότι κατεβάζει συνεχώς ταχύτητα, καθώς έχει στρέψει το βλέμμα της στις προσεχείς, και όχι μόνον, εκλογές. Το αποτέλεσμα είναι καίριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είτε να «ευνουχίζονται» είτε να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Ακόμη και η περιβόητη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές στην πράξη δεν λειτουργεί. Οι αντιπεριφερειάρχες δηλώνουν ότι δεν υιοθετούν «άναρχες ετσιθελικές πρακτικές» και απαγορεύουν να λειτουργούν τις Κυριακές μικρά καταστήματα, από... μανάβικα μέχρι φούρνους, σε περιοχές της Αττικής που έως την ψήφιση του νόμου λειτουργούσαν κανονικά επί δεκαετίες! Ας μην ξεχνάμε ότι τον Μάιο εκτός από ευρωεκλογές θα γίνουν και αυτοδιοικητικές...

Πριν από λίγες ημέρες, το ΙΟΒΕ έστειλε μια ηχηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους από την ανακοπή των μεταρρυθμίσεων. Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων από την άμεση εισροή κεφαλαίων του εξωτερικού. Μεταρρυθμίσεις σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που διευκολύνουν υφιστάμενη αλλά και νέα επιχειρηματικότητα μπορούν να ευνοήσουν την επενδυτική δραστηριότητα με εμφατικό τρόπο. Μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά σε επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάκαμψη και τελικά την έξοδο από την κρίση. Σε διαφορετική περίπτωση και το 2014 η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ασφυκτικά και θα παραμείνει σε ύφεση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com