Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Τέλος στα εφάπαξ των 120.000 ευρώ

Οριστικό τέλος μπαίνει στα εφάπαξ των 100.000 ευρώ - 120.000 ευρώ που χορηγούσε, ως ΝΠΙΔ, το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της Εθνικής Ασφαλιστικής στους συνταξιοδοτούμενους υπαλλήλους.





Μετά την επικαιροποίηση αναλογιστικής μελέτης που έδειξε ότι «τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου δεν καλύπτουν τις παροχές για το σύνολο των ασφαλισμένων», με απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, τα ποσά των εφάπαξ και οι επιστροφές εισφορών «κουρεύονται» κλιμακωτά από 55% έως 94% ως εξής: Για ποσό παροχής έως 20.000 ευρώ μείωση κατά 55%, για ποσό παροχής από 20.000 ευρώ και άνω έως 30.000 ευρώ μείωση κατά 78%, για ποσό παροχής από 30.000 ευρώ - 50.000 ευρώ μείωση κατά 88% και για ποσό παροχής από 50.000 ευρώ και πάνω μείωση κατά ποσοστό 94%.

Οι μειώσεις θα ισχύσουν για αιτήσεις χορήγησης παροχών που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο μέχρι τις 13 Μαρτίου (ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης) και εκκρεμούν. Αδυναμία προσδιορισμού των περικοπών στα εφάπαξ με το νέο μαθηματικό τύπο και το συντελεστή βιωσιμότητας δηλώνουν, στο μεταξύ, οι διοικήσεις των Ταμείων Πρόνοιας που είναι ΝΠΔΔ. Τα Ταμεία ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αναθέσει στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή τον υπολογισμό του συντελεστή βιωσιμότητας με βάση τα στοιχεία τα οποία θα στέλνει κάθε Ταμείο χωριστά.

Να σημειωθεί ότι χωρίς νέο «κούρεμα» θα δίνονται τα εφάπαξ σε όσους αποχώρησαν από την υπηρεσία ή την εργασία ή το επάγγελμά τους μέχρι 31/8/2013 (θα υπολογίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των καταστατικών των Ταμείων) ενώ για τους επόμενους (αποχωρούντες από την 1/9/2013) το εφάπαξ θα υπολογίζεται χωρίς περικοπή κατά το τμήμα που αφορά χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2014 και, για κάθε χρόνο μετά, με βάση τις ατομικές εισφορές, το συντελεστή βιωσιμότητας κάθε Ταμείου και τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος».

Το «ψαλίδι» στα εφάπαξ των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής μπορεί να αποτελέσει τον «μπούσουλα» για άλλα Ταμεία με βάση αναλογιστικές μελέτες που θα δείχνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους δεν μπορούν να καλύψουν τους ασφαλισμένους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com