Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Υγειονομικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις

Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, μαζικής εστίασης, αποθήκευσης και διανομής τροφίμων, στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα ξενοδοχεία, στις ακτές κολύμβησης, κ.λπ. ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής-καλοκαιρινής περιόδου, ζητά με νέα εγκύκλιο η υφυπουργός Υγείας, κ Ζέττα Μακρή.




Σκοπός της συγκεκριμένης εγκυκλίου είναι η προστασία του καταναλωτή, η προάσπιση της δημόσιας υγείας, η ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και της γενικότερης εποπτείας για την παρακολούθηση εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων, κρίνει σκόπιμο και απαραίτητο να επισημάνει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών».

Η εγκύκλιος εστάλη προς όλες τις περιφέρειες της χώρας, στις διευθύνσεις δημόσιας υγείας, υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου, καθώς και στις υγειονομικές περιφέρειες.

Ειδική αναφορά γίνεται στην «αναγκαιότητα εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα». Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται, εάν υπάρχουν ειδικές πινακίδες αναρτημένες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους ανάλογους χώρους, εάν υπάρχουν τασάκια κ.λπ. στα τραπέζια πελατών, εάν υπάρχει το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας».

Η υφυπουργός καλεί τους περιφερειάρχες «να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λπ.), προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους».

Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων περιφερειακών ενοτήτων, οι οποίες παρακαλούνται να συντονίσουν τις ενέργειες στην περίπτωση εμπλοκής συναρμόδιων υπηρεσιών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com