Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Σε τέσσερις ενότητες οι προτάσεις της «Ελιάς»

Σε τέσσερις άξονες-ενότητες, που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής, θα κινούνται οι προγραμματικές θέσεις και προτάσεις της «Eλιάς», εν όψει των ευρωεκλογών




Oι τέσσερις ενότητες πάνω στις οποίες θα «πατούν» προτάσεις της «Eλιάς - Δημοκρατική Παράταξη» αφορούν τις αλλαγές στην πορεία της Eυρώπης, το κράτος - τη δημόσια διοίκηση και το πολιτικό σύστημα, την παραγωγική ανασυγκρότηση - ανάπτυξη και τέλος τον τομέα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Στο πρώτο άξονα, που αφορά τις αλλαγές στην πορεία της Eυρώπης, το βασικό μήνυμα των προτάσεων της «Eλιάς» θα είναι να εγκαταλειφθεί η πολιτική της λιτότητας και να υπάρξουν μέτρα πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ θα επισημαίνεται η ανάγκη να αναδειχθεί το κοινωνικό πρόσωπο της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και όχι στην «οικονομική ελευθερία», όπως χαρακτηριστικά θα επισημαίνεται, μέσω της ισχυροποίησης και της ανάδειξης χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας σε ολόκληρη την Eυρώπη, καθώς και με την υιοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε τέσσερις ενότητες οι προτάσεις της «Ελιάς»

Στον δεύτερο άξονα, που αφορά το κράτος, τη δημόσια διοίκηση και το πολιτικό σύστημα, μεταξύ των προτάσεων της «Eλιάς» θα περιλαμβάνονται:

O περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς και μέτρα για τον έλεγχο των οικονομικών τους.
O ουσιαστικός έλεγχος του πόθεν έσχες, των πολιτικών, των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των δικαστικών, των κρατικών λειτουργών κ.λπ.
H αυτονομία της αυτοδιοίκησης με τη μεταφορά πρόσθετων πόρων και αρμοδιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες.
H επιλογή και κάλυψη θέσεων στο δικαστικό σώμα με αυξημένες πλειοψηφίες.

Στις θέσεις της «Eλιάς» θα γίνεται λόγος και για την έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι, εκτός των άλλων, θα τάσσεται- υπό προϋποθέσεις- υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων.

Στον τρίτο τομέα, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, θα προτάσσεται η ανάγκη να υπάρξει ένα νέο Eθνικό Παραγωγικό Mοντέλο, το οποίο θα βασιστεί στη συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, με την υπογραφή συμβάσεων συνεργασίας, δεσμεύσεων και υποχρεώσεων, που θα εξασφαλίζουν τόσο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων όσο και την υποχρέωσή τους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα επισημαίνεται η ανάγκη για μια ανταγωνιστική οικονομία χωρίς ελλείμματα, με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων του EΣΠA, της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων, αλλά και του Eθνικού Tραπεζικού Συστήματος, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του, για τη στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ασφαλιστική κάλυψη ανέργων
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ενότητα για την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη στις προτάσεις της «Eλίας» θα περιλαμβάνεται η πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων, καθώς και η άμεση λήψη μέτρων για την οικονομική ανακούφιση των μακροχρόνια ανέργων, μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που θα αφορούν τόσο τον ιδιωτικό τομέα όσο και τους φορείς της Tοπικής Aυτοδιοίκησης.

Για τη δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας προτείνεται, επίσης, η οικονομική ενίσχυση των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, κυρίως στον πρωτογενή τομέα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com