Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ο αποπληθωρισμός συνεχίστηκε και τον Μάρτιο

Πτώση για δέκατο τρίτο διαδοχικό μήνα κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή τον Mάρτιο καθώς μειώθηκαν κατά 1,3%, από πτώση 1,1% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, διατηρώντας την οικονομία σε καθεστώς αποπληθωρισμού.




Oι τιμές παρουσίασαν πτώση στις περισσότερες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Ωστόσο, παρά τη γενική τάση ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε βασικά είδη και υπηρεσίες που σχετίζονται με το «καλάθι της νοικοκυράς» και επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών. Oι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα τιμολόγια της ΔEH (7,9%), στις τιμές των φαρμάκων λόγω αύξησης της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιμές (29,8%), ενώ αύξηση 2,4% σημείωσαν οι τιμές στα γαλακτοκομικά, 2,6% στο κρέας και 1,3% στα τσιγάρα και καπνικά προϊόντα.

Στον αντίποδα σημαντικές μειώσεις τιμών καταγράφηκαν σε ετήσια βάση στη βενζίνη (4,2%), το πετρέλαιο θέρμανσης (3%), τα φρούτα (7,9%), τα ενοίκια (9,4%), τα δίδακτρα (3,9%), τις δαπάνες ξενοδοχείων (4,3%) και τα ασφάλιστρα μεταφορών (12,2%). Γενικά οι τιμές στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά:

1,2% στην ομάδα διατροφής
1,9% στην κατηγορία στέγασης
1,8% στην κατηγορία των διαρκών αγαθών
2,2% στις μεταφορές
2,6% στην ομάδα αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων
3,9% στην κατηγορία εκπαίδευσης
2,7% στα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια και
4,4% σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες κυρίως λόγω της μείωσης τιμών σε κομμωτήρια, είδη ατομικής φροντίδας και ασφάλιστρα αυτοκινήτων και δικύκλων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com