Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Αντώνης Σαμαράς: Στεκόμαστε στα πόδια μας χωρίς άλλη βοήθεια

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, ενώ επισήμανε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων, αφού η ανάκαμψη της χώρας είναι πλέον εμφανής.




«Αναμένουμε ότι τα επιτόκια των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων θα μειωθούν, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλαμε να δανειστούμε περισσότερα από όσα χρειαζόμασταν».

Το πρακτορείο κάνει μια σύντομη αναδρομή στο 2009 και στην έναρξη της κρίσης, παραθέτοντας στοιχεία για το έλλειμμα και τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι πλέον στην Ελλάδα εισρέουν και πάλι κεφάλαια, ενώ η συνολική απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί σχεδόν 400% από τότε που ο Σαμαράς ανήλθε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2012. Οπως σημειώνει το Bloomberg, η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από οποιασδήποτε μετοχής του τεχνολογικού κλάδου στον δείκτη Standard and Poor's 500 κατά την ίδια περίοδο.

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια, χωρίς περαιτέρω βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε κανένα δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε κανένα κενό χρηματοδότησης και, το σημαντικότερο, έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές εάν είναι απαραίτητο».

«Φτάσαμε στον πάτο του πηγαδιού και τώρα μπορούμε μόνο να ανέβουμε και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, λέγοντας ότι υπολογίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι «θα τηρήσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας που έγινε το 2012 για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

«Αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους, όπως έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε νέα ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2012. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, περιμένουμε και από αυτούς να κάνουν το ίδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το σχέδιο για μείωση του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα από εταιρείες όπως η Armonk, η IBM Corp. και η Hewlett-Packard Co.

«Κάθε ημέρα, έρχονται ολοένα και περισσότεροι: για παράδειγμα η Hewlett Packard, η IBM, η Huawei και η ZTE. Επίσης περισσότερα από 1.400 στρέμματα γης θα αναπτυχθούν στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου από Έλληνες και ξένους επενδυτές, μια επένδυση 7-8 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι το 2015 αναμένεται και δημοσιονομικό πλεόνασμα.

«Περιμένουμε ότι το 2015 δεν θα έχουμε μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να αποπληρώσουμε μόνοι μας τα χρέη μας χωρίς δανεισμό. Υπάρχουν λίγες ευρωπαϊκές χώρες που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο σήμερα» είπε ο πρωθυπουργός.

Οπως είπε, η μεγαλύτερή του αγωνία είναι η ρευστότητα.

«Η πρώτη μου αγωνία είναι η ρευστότητα. Είναι τρελό να έχεις επιχειρήσεις που μπορούν να πετύχουν αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση».

Ως σημαντικά εφόδια για την ενίσχυση της ανάκαμψης ο πρωθυπουργός ονοματίζει τον τουρισμό και τις φυσικές πηγές ενέργειας λέγοντας πως «πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας τα οποία είναι το φυσικό περιβάλλον, ο τουρισμός και οι φυσικές πηγές ενέργειας. Έχουμε μαγνήσιο, βωξίτη, σπάνια πετρώματα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Σε ό,τι αφορά την κοινωνία, ο πρωθυπουργός εκφράζει ανησυχία για τις κοινωνικές εντάσεις που τροφοδοτούνται από την οικονομική κρίση.

«Αυτά που με κρατούν ξάγρυπνο είναι η διαφύλαξη της δημοκρατίας, η μείωση της ανεργίας και η καταπολέμιση του εξτρεμισμού. Αυτά τα τρία πράγματα μπορούν να σου χαρίσουν νύχτες αϋπνίας» σημειώνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ασφαλής μέχρι το 2016, οπότε και είναι προγραμματισμένες οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, συμπληρώνοντας ότι είναι σίγουρος πως η Ελλάδα θα αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και μια ενδεχόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση.

«Αποσταθεροποίηση θα είχαμε αν χάναμε με μεγάλη διαφορά στις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» δηλώνει με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχεται ότι είναι εργασιομανής και σε κάποιες περιπτώσεις ζητά τον απόλυτο έλεγχο. «Έχω ένα σύστημα ειδοποίησης. Βλέπω στο ημερολόγιο τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι υπουργοί. Αν δω ότι δεν τα έχουν κάνει, τους τηλεφωνώ και ζητώ εξηγήσεις ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να το κάνει κανείς αυτό. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε αυτή τη λογική σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση» καταλήγει ο πρωθυπουργός.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com