Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: «Καθαρή» από χρέη μετά την πώληση

Απαλλαγμένη από χρέη και κρατικές ενισχύσεις θα είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά την πώλησή της στον νέο ιδιοκτήτη που θα προκύψει από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.




Την ίδια στιγμή νέα παράταση παίρνει ο διαγωνισμός, με τους τρεις ενδιαφερόμενους να καλούνται να προχωρήσουν στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

«Αν ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι απαλλαγμένη από κρατικές χρηματοδοτήσεις. Τα χρήματα που 'βαρύνουν' σήμερα την εταιρεία θα 'σβηστούν' αν υπάρξει αγοραστής», αναφέρει ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερώτηση της «Η» για τις κρατικές χρηματοδοτήσεις περίπου 900 εκατ. ευρώ, οι οποίες δημιουργούν προβληματισμό στους ενδιαφερόμενους που έχουν προκύψει από τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο ίδιο πλαίσιο και η απάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Ν. Σταθόπουλου. «Η ελληνική δημοκρατία έχει στα χέρια της επιστολή η οποία υπογράφεται από τον επίτροπο της Ε.Ε. Χ. Αλμούνια και η οποία αναφέρει ότι αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωληθεί, ανεξάρτητα το τελικό τίμημα, θα υπάρξει άρση των κρατικών ενισχύσεων. Ο νέος ιδιοκτήτης θα πάρει μία καθαρή εταιρεία. Μοναδικός όρος για τη διαγραφή των χρεών όπως αναφέρεται στην επιστολή αυτή, που έχει κοινοποιηθεί τόσο στο υπουργείο Υποδομών όσο και στα ΤΑΙΠΕΔ, είναι να προκύψει αγοραστής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόπουλος.

Την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διεκδικούν η ρουμανική Grupo Feroviar Roman, η ελληνορωσική κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-RZD και η γαλλική SNCF.

Οι Ρώσοι << Ισχυρό «παρών» στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Rosco αλλά και του ΟΛΘ δήλωσε χθες ο πρόεδρος του κρατικού σιδηροδρομικού μονοπωλίου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Γιακούνιν. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ανέφερε ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι είναι έτοιμοι να αποκτήσουν ελληνικές εταιρείες του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται εφόσον αυτές απαλλαγούν από τα βάρη τους σε χρέη. «Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν συγκεντρωθεί μεγάλα χρέη, 800 εκατ. ευρώ. Η αρχική συμφωνία, όχι μαζί μας, αλλά εν γένει με τους εν δυνάμει επενδυτές, ήταν ότι αυτά τα χρέη θα τα αναλάβει η κυβέρνηση και με τη βοήθεια της Ε.Ε. θα καλυφθούν. Υπό αυτούς τους όρους, μπορούμε να ενδιαφερθούμε», δήλωσε ο κ. Γιακούνιν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com