Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ακυρώνουν τις περικοπές συνταξιούχων δικαστικών

Νέο σοκ στο οικονομικό επιτελείο αποτελεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει 150 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει.




Πρόκειται για ακόμη μια δικαστική απόφαση τις τελευταίες εβδομάδες που τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό και έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Μισθοδικείου που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις πρόσφατες μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, ενώ παράλληλα αποφάνθηκε πως πρέπει να έχουν οι δικαστές αφορολόγητο το 25% των ακαθαρίστων αποδοχών τους -όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές.

Πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε εκδώσει απόφαση με την οποία κρίνονταν αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των ένστολων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών κ.λπ.) που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄ επιταγή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 και είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα.

Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών των ένστολων ανατρέχει και αυτών (όπως των δικαστών) αναδρομικά από 1η Αυγούστου του 2012 τόσο για τους εν ενεργεία όσο και για τους συνταξιούχους.

Με την προηγούμενη απόφαση για τους ένστολους η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό υπολογιζόταν σε 500 εκατ. ευρώ και τώρα προστίθενται άλλα 150 εκατ. ευρώ, ενώ ανυπολόγιστο είναι το ποσό που θα κληθεί να επιστρέψει το Δημόσιο σε περίπτωση έκδοσης νέων δικαστικών αποφάσεων. Δικαστικές πηγές θεωρούν δεδομένο ότι θα έρθουν κι άλλες αποφάσεις για τη συνταγματικότητα των περικοπών σε συνταξιούχους και άλλων ειδικών μισθολογίων, όπως των γιατρών του ΕΣΥ ή των καθηγητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το σκεπτικό
Τώρα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε ότι οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστών, εισαγγελέων και μελών του ΝΣΚ που έγιναν στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 είναι αντίθετες στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στον συνταγματικά κατοχυρωμένο κανόνα της ισότητας. Επίσης, προσκρούει ευθέως στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις.

Ουσιαστικά κρίθηκε ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε από τους Συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση των συντάξεων δικαστικών (όπως και των αποδοχών τους), όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που έχει η μείωση αυτή, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.

Στη διετία η παραγραφή των αξιώσεων

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ισχυρή μειοψηφία, αποφάσισε ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής. Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο με παλαιότερες αποφάσεις του είχε κρίνει ότι η παραγραφή είναι πενταετής. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών είχε ασκήσει αναίρεση επικαλούμενο απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι η παραγραφή είναι διετής. Έτσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών και παράλληλα προέβη στη μεταστροφή της νομολογίας στο θέμα του χρόνου παραγραφής.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com