Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Σενάρια αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων πυροδότησαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλου.




Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης άφησε να εννοηθεί ότι προωθούνται σημαντικές αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Οι αλλαγές που προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος κινούνται σε τρεις άξονες:
1. Στη θέσπιση ενός μηχανισμού ελέγχου για τις επιχειρήσεις με μεγάλες οφειλές που θέλουν να υπαχθούν σε ρύθμιση. Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε «δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επαλήθευσης όταν μια επιχείρηση με μεγάλες οφειλές ζητάει να ενταχθεί στο σύστημα, δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ελέγχει και να διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη ένταξης στον μηχανισμό αυτό;».
2. Στη θέσπιση κινήτρων προκειμένου να παραμένουν οι οφειλέτες στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Αναρωτήθηκε πάλι «δεν πρέπει να στηρίξουμε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί οφειλέτες, ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μια σειρά από κίνητρα;».
3. Επανεξέταση της μείωσης έως 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «δεν πρέπει να διασφαλίζονται πάντοτε τα συμφέροντα του Δημοσίου σε σχέση τουλάχιστον με το βασικό ποσό της οφειλής, γιατί υπάρχουν παραλογισμοί ιστορικά σε σχέση με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις αλλά το κεφάλαιο και ένα λογικό επιτόκιο δεν πρέπει να προστατεύεται ως οφειλή απέναντι στο κράτος, ως αξίωση του κράτους;».
Για την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (διαμονή) ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση στήριξε τον τουριστικό προϊόν με πολύ σημαντική μείωση του ΦΠΑ την περίοδο της κρίσης και τώρα όπως είπε «μπορούμε να ζητήσουμε ένα μικρό αντίδωρο προς όφελος της εθνικής οικονομίας».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου και λήψης νέου δανείου και μέτρων επιμένοντας ότι πρόκειται για μια τεχνική, άρα ολίγων εβδομάδων, παράταση του προγράμματος, προαναγγέλλοντας την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Μάλιστα υποστήριξε ότι, υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και πριν από την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου, ενώ θα απαιτηθεί ένα νόμος για τις «προαπαιτούμενες ενέργειες».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com