Αμυδρές ελπίδες για την αποφυγή των εκλογών αφήνει το αποτέλεσμα, της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πλέον τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Χαρ. Τρικούπη προετοιμάζονται για μια σφοδρή και έμπλεη διλημμάτων προεκλογική περίοδο και κάλπες κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Ιανουαρίου.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η κίνηση του Αντ. Σαμαρά -να θέσει το πλαίσιο για μια συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προσδιορίζοντας ταυτόχρονα για τα τέλη του 2015 τον χρόνο των εκλογών- ανεξάρτητα από το τι θα αποδώσει στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην περίπτωση προσφυγής στις κάλπες, αφού -όπως τονίζουν- τόσο οι βουλευτές όσο και κυρίως τα κόμματα θα κληθούν δικαιολογήσουν τη στάση τους και οι πολίτες θα αποδώσουν τις ευθύνες για την πρόκληση των πρόωρων εκλογών.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αν και λένε ότι η τρίτη ψηφοφορία θα έχει τις δικές της εκπλήξεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υπόθεση Χαϊκάλη και όσα αποκαλυφθούν έως τότε μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και ρήξεις στους ΑΝΕΛ, εκτιμούν πως δεν είναι τίποτα δεδομένο, αφού, όπως λένε, αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Η πεποίθησή τους αυτή εδράζεται καταρχήν στη βούληση των πολιτών -όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις- να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και η πρόκλησή τους τονίζουν «θα χρεωθεί πρωτευόντως στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στις ηγεσίες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ», γεγονός που, όπως λένε, «θα στρέψει πολλούς ψηφοφόρους προς τα κόμματα που επιδίωξαν και επιδιώκουν την πολιτική σταθερότητα».
Το δεύτερο και πλέον καθοριστικό στοιχείο, στο οποίο «επενδύουν» για τη μεγάλη ανατροπή θα είναι τα ισχυρά διλήμματα που θα τεθούν και τα οποία θα αναδεικνύουν τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα σε αδιέξοδα, πολιτικά και οικονομικά, αν βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, με δεδομένες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των στελεχών του -σε ό,τι αφορά τη συνέχιση ή όχι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές- οι οποίες και θα αποτελέσουν ένα από τα «χαρτιά» της επικοινωνιακής τακτικής τόσο της ΝΔ όσο του ΠΑΣΟΚ.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, τονίζει στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών διλημμάτων, «η χώρα θα βρεθεί ενώπιον τραγικών αδιεξόδων», γιατί όπως σημειώνει «είτε ο Αλ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να ανακρούσει πρύμναν και θα μπει σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οπότε θα αντιμετωπίσει σφοδρές αντιδράσεις από την εσωκομματική του αντιπολίτευση, είτε θα έρθει σε ρήξη με τους εταίρους μας και η χώρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα άμεσης ρευστότητας, θα αδυνατεί να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις και ο κίνδυνος να βρεθεί εκτός της Ευρωζώνης θα επανέλθει και πάλι».
Στο διάστημα, ωστόσο, των πέντε ημερών που μεσολαβούν έως την τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μεταβάλουν τη στάση τους και να καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι στον βωμό της πρόκλησης πρόωρων εκλογών δεν θυσιάζεται μόνο η πορεία της οικονομίας, αλλά και της δημοκρατικής σταθερότητας, αφού όπως τόνισε την Κυριακή ο Ευάγγ. Βενιζέλος «η συνωμοσιολογία του τελευταίου διαστήματος θα προκαλέσει προβλήματα για τη δυνατότητα να κυβερνηθεί ο τόπος, έστω και μετά από εκλογές».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εξ αιτίας των στενών χρονικών περιθωρίων που υπάρχουν για να υπάρξει μια συμφωνία με τους δανειστές «δεν υπάρχει και η λογική των διπλών εκλογών, των εκβιαστικών διπλών εκλογών που ζήσαμε το 2012», αφού όπως τόνισε «δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια να παίζει κανείς με τους θεσμούς και με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις».
ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Σε περίπτωση, πάντως, που την ερχόμενη Δευτέρα δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αντ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να μην εξαντλήσει το συνταγματικό περιθώριο των 10 ημερών για τη διάλυση της Βουλής, αλλά να προχωρήσει στη άμεση διάλυσή της (ίσως και την επομένη 30 Δεκεμβρίου), ώστε να οριστεί το συντομότερο δυνατό και ο χρόνος των εκλογών, που σε αυτή την περίπτωση θα είναι η Κυριακή 25 Ιανουαρίου.
Την εξέλιξη αυτή υπονόησε και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας την Κυριακή στην Καβάλα πως «φέραμε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου ένα μήνα νωρίτερα, γιατί αν δεν πρόκειται να εκλεγεί, καλύτερα να το ξέρουμε τώρα για να μας απομείνει τουλάχιστον ένας μήνας, ο Φεβρουάριος, για τη διαπραγμάτευση».