Μια πρώτη αποτίμηση της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έκαναν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, καταλήγονταςς το κοινό συμπέρασμα ότι, αν και δύσκολη, δεν είναι ανέφικτη η εκλογή Προέδρου και η αποφυγή των πρόωρων εκλογών.
Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη σύντομη κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Μεταρρύθμισης που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου και συμμετείχαν πολλοί υπουργοί, συζήτησαν επίσης για το περιθώριο ανάληψης κάποιων επιπλέον πρωτοβουλιών και αποφάσισαν να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας, αν και οι δύο εκτιμούν πλέον ότι είναι στενά τα περιθώρια μεταστροφής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε ότι στη δεύτερη ψηφοφορία «έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης, της σύνεσης και της σταθερότητας», τονίζοντας ότι «αγωνιζόμαστε πολύ καιρό για να πετύχουμε το αυτονόητο». Ο ελληνικός λαός, πρόσθεσε «δεν θέλει εκλογές. Θέλει να προστατεύσουμε τους κόπους του και τα επιτεύγματά του», ενώ σχολιάζοντας το χθεσινό αποτέλεσμα σημείωσε ότι «δεν θα έλεγα ότι υπάρχει βεβαιότητα για εκλογή, αυξήθηκαν, όμως, οι πιθανότητες για να γίνει το σωστό». Ερωτηθείς δε αν θα υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας, απέφυγε να αποκαλύψει τις «σκέψεις» που διαμορφώνονται, σημειώνοντας πως «η πρωτοβουλία της συναίνεσης για την ευθύνη που έχει ο καθένας, είναι πάντα ανοιχτή».
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ρωτήθηκε και για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και πάλι εμφανίστηκε φειδωλός λέγοντας ότι πήρε την πρωτοβουλία να μιλήσει μαζί του, γιατί όπως είπε «είναι δική μου υποχρέωση να διασφαλίσω την ενότητα του χώρου». Η θέση του κ. Παπανδρέου, πρόσθεσε «είναι στα ψηφοδέλτια του Κινήματος, αλλά δεν έλαβα συγκεκριμένη απάντηση». Αμέσως μετά τη συνάντηση κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σημείωναν πως «θεωρητικά μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας», αφού όπως έλεγαν μετά τη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται άλλες 12 θετικές ψήφοι, δεν έκρυβαν, ωστόσο και τη δυσκολία του εγχειρήματος.
Συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά υπογράμμιζε ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές, όχι μόνο ανεξάρτητοι αλλά και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, που θέλουν να ψηφίσουν τον κ. Δήμα, αλλά φοβούνται να ψηφίσουν γιατί θα κατηγορηθούν ως αργυρώνητοι, τονίζοντας, ωστόσο, πως θα γίνουν και άλλες προσπάθειες για μην περάσει το κλίμα τρομοκράτησης των βουλευτών που διαμόρφωσαν από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Καμμένος.
Κυβερνητικές πηγές απέκλεισαν το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Στ. Δήμα, τόνιζαν, ωστόσο, ότι η πολιτική κίνηση συνεννόησης που έκανε ο Αντ. Σαμαράς «δεν έχει εκπνεύσει» και πως επικοινωνιακά θα παίξει τον ρόλο της όχι μόνο έως την ερχόμενη Δευτέρα και την τρίτη ψηφοφορία, αλλά και μετά από αυτή, ειδικά στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.