Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Η λύση ανάγκης για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

Σε πλήρη ανατροπή του πολιτικού σχεδιασμού των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης οδηγεί η παρελκυστική τακτική των δανειστών, καθώς τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Ευάγγ. Βενιζέλος είναι πλέον απόλυτα πεπεισμένοι ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με εκβιαστικό σχέδιο που χρησιμοποιεί το κλίμα πολιτικής αστάθειας, που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην καταλήξουν σε συμφωνία, έως ότου οριστικοποιηθεί το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.




Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τη Χαρ. Τρικούπη, αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι εταίροι μας επιδιώκουν, με τη μετάθεση του χρόνου μιας πολιτικής συμφωνίας, να δεσμεύσουν την κυβέρνηση που θα υπάρξει, αφού θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό (είτε με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είτε μετά από τις εκλογές) και σχεδιάζουν τις επόμενες πολιτικές τους κινήσεις με βάση αυτή την εξέλιξη.
Αναζητούνται άλλες λύσεις
Ο έως τώρα σχεδιασμός που είχε ως άξονα την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και απεμπλοκής από την τρόικα, η οποία θα ετίθετο με διλημματικό τρόπο στους βουλευτές για την επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας ή στους πολίτες στην περίπτωση προκήρυξης εκλογών τον Μάρτιο, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να σταθεί και αναζητούνται διέξοδοι σε άλλες λύσεις.
Με δεδομένο, μετά τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι πλέον η τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος για ένα μήνα, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν ως λύση ανάγκης την επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για την προοπτική αυτή προϊδέασε την Πέμπτη ο Ευάγγ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι τρόικα δεν θέλει να μας αφήσει χωρίς μνημόνιο και θέλει εγγυήσεις που μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να δώσει.
Εκλεισε το «παράθυρο»
Η δήλωσή του αυτή αρχικά ερμηνεύτηκε ως «παράθυρο» για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (πριν από την εκλογή ΠτΔ), αλλά το σενάριο αυτό έσπευσε να το κλείσει αμέσως τόσο ο Αντ. Σαμαράς τονίζοντας ότι «εγώ δεν έχω εκλογές», όσο και ο ίδιος ο Ευάγγ. Βενιζέλος με... διευκρινίσεις συνεργατών του.
Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν εννοεί εκλογές», αλλά ότι «το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης συμπλέκεται με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές», κατέδειξαν και τις σκέψεις που διαμορφώνονται στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας. Χθες μάλιστα ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «αν ο λαός θέλει, μπορεί να αποτρέψει τις εκλογές», αφού όπως είπε «μπορεί να επιβάλει συναίνεση». Διασταυρωνόμαστε, πρόσθεσε, με τη διαδικασία εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας, η οποία οδηγεί σε αυτόματη διάλυση της Βουλής και εκλογές τις οποίες, ωστόσο, όπως υπογράμμισε «δεν τις φοβόμαστε».
Αν και οι ημερομηνίες -λόγω και των γιορτών- είναι ιδιαιτέρως πιεσμένες, τα σενάρια επίσπευσης των πολιτικών εξελίξεων φέρνουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προεδρικής εκλογής ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή στα μέσα του Ιανουαρίου.
Ετσι και αν καταστεί δυνατή η εκλογή ΠτΔ, η κυβέρνηση θα έχει τον χρόνο (εντός του διαστήματος της τεχνικής παράτασης) να διαπραγματευθεί εκ νέου με τους δανειστές για τους όρους και τις προϋποθέσεις της «επόμενης μέρας», έχοντας εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την παράταση της θητείας της έως το 2016.
Η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων θα συνοδευτεί με μία ηχηρή ρήξη με την τρόικα, εξέλιξη για την οποία προϊδέασε την Τετάρτη ο Αντ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί παράλογες και αδικαιολόγητες απαιτήσεις, θέτοντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο του νέου διλήμματος-διακυβεύματος που θα τεθεί στους βουλευτές, που υπολογίζονται για την επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας.
Οι «κόκκινες γραμμές» και τα «όχι» που θα στοιχειοθετήσουν τη ρήξη με την τρόικα, θα προσδιορίσουν σε γενικές γραμμές και το διακύβευμα που θα τεθεί στους βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν να καθορίσουν τη στάση τους με βάση το δίλημμα «πολιτική σταθερότητα για μια συμφωνία που θα εγγυάται την ασφαλή πορεία την επόμενη μέρα ή πολιτική αστάθεια που θα θέσει σε δοκιμασία την πορεία της οικονομίας και της χώρας και επιστροφή στην αβεβαιότητα του 2012».
Ο Αντ. Σαμαράς, τόσο δημόσια όσα και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του, εμφανίζεται, όπως σημειώνουν συνεργάτες, βέβαιος για τη θετική αντίδραση σ' ένα τέτοιο δίλημμα τόσο από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών όσο και από κάποιους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Οι βουλευτές, σημειώνουν, «θα αντιληφθούν την εκβιαστική τακτική των δανειστών, αλλά και τη σκοπιμότητα της πρόκλησης κλίματος πολιτικής αστάθειας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και θα συμβάλουν με την ψήφο τους στην αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας».
Κίνηση βουλευτών για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις
Αν παρά ταύτα δεν επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές χωρίς καμία συμφωνία με τους δανειστές, η εξέλιξη αυτή μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποδειχθεί και το «βαρύ» προεκλογικό «χαρτί» των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Τα διλήμματα που θα τεθούν στους πολίτες θα είναι πολύ πιο ισχυρά, καθώς η κυβέρνηση θα «επενδύσει» πολιτικά και στο αίσθημα φόβου που προκαλεί πάντα το κλίμα αβεβαιότητας, χρεώνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, εξ αιτίας της επιμονής του Αλ. Τσίπρα στην άμεση προκήρυξη εκλογών και της δεδηλωμένης θέσης του ότι δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία της παρούσας κυβέρνησης με τους εταίρους μας.
Πρωτοβουλίες
Πέρα από τα σενάρια για την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τις τελευταίες ημέρες κυοφορούνται κινήσεις, στο εσωτερικό όλων των κομμάτων, για την επίτευξη συμφωνίας στο πρόσωπο του ΠτΔ και επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής του, με ταυτόχρονη συμφωνία για τον χρόνο των εκλογών, ο οποίος προσδιορίζεται για την άνοιξη (Μάιο - Ιούνιο) ή φθινόπωρο του 2015.
Τη λύση αυτή, που μπορεί να ξεμπλοκάρει και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πρότειναν χθες οκτώ βουλευτές από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και ο Β. Μεϊμαράκης, με τη θεσμική του ιδιότητα του προέδρου της Βουλής και λέγεται ότι μια τέτοια εξέλιξη απηχεί τις προθέσεις στελεχών και των άλλων κομμάτων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογη πρόταση έχουν διατυπώσει οι Ντ. Μπακογιάννη, ο Π. Παναγιωτόπουλος και ο Αδ. Γεωργιάδης από τη ΝΔ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης από το ΠΑΣΟΚ, οι Γ. Σταθάκης και Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επτά στελέχη της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων οι Ν. Τσούκαλης, Δ. Χατζησωκράτης και Θ. Μαργαρίτης, πολλοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς και ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκης.
Κυβερνητικοί κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι υπό προϋποθέσεις μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τον Αντ. Σαμαρά, καθώς θα έστελνε ένα μήνυμα στους δανειστές ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, τονίζουν, ωστόσο, ότι «για να περπατήσει κάθε πρωτοβουλία, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστείλει το άγονο και επικίνδυνο αίτημά του για εκλογές τώρα».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com