Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Κίνδυνος για τις συμβατικές μονάδες ηλεκτρισμού

Πρόβλημα βιωσιμότητας μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αν περάσει η πρόταση της τρόικας, για μείωση κατά 50% τουλάχιστον, της αποζημίωσης που παίρνουν όλες οι συμβατικές μονάδες, της ΔΕΗ και ιδιωτικές, μέσω του συστήματος των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ).




Το ζήτημα βρίσκεται στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με την οποία έχει συνεχείς διαβουλεύσεις η ελληνική πλευρά, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει το ισχύον καθεστώς των ΑΔΙ και από 1ης Ιανουαρίου πρέπει να εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού, ο οποίος αποζημιώνει την ευελιξία των μονάδων και όχι τη διασφάλιση επάρκειας ισχύος. Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να μειωθεί σε περίπου 270 εκατ. ευρώ η ετήσια δαπάνη για τα ΑΔΙ από περίπου 570 εκατ. ευρώ σήμερα.

Προς εξαίρεση
Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που μέχρι σήμερα έπαιρναν ΑΔΙ θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα, από το οποίο θα αποζημιώνονται κυρίως οι μονάδες φυσικού αερίου και οι υδροηλεκτρικές. Ωστόσο και πάλι το ποσό της αποζημίωσης που θα αντιστοιχεί για κάθε μονάδα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, από το ισχύον των 40.000 ευρώ/ΑΔΙ, το οποίο προέβλεπε επίσης ότι οι μονάδες φυσικού αερίου παίρνουν από δύο αποδεικτικά η κάθε μία.

Το πρόβλημα με τις μονάδες αερίου είναι ότι τελευταία υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου για πολλές ώρες και ημέρες μέσα στον χρόνο, λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού, ενώ από την άλλη πλευρά, πρέπει να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν τη στιγμή που θα το απαιτήσει το σύστημα, λόγω π.χ. καιρικών συνθηκών ή ξαφνικής ανόδου της ζήτησης.

Ας σημειωθεί ότι αν δεν βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, τα υπάχοντα ΑΔΙ κινδυνεύουν να εκληφθούν ως κρατική ενίσχυση, που σημαίνει ότι η Επιτροπή θα επιβάλει στο ελληνικό δημόσιο να διεκδικήσει την επιστροφή όλου του ποσού που έχει διατεθεί, εκ του οποίου περίπου τα δύο τρίτα αναλογούν στη ΔΕΗ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com