Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Επιστρέφει ο εφιάλτης της αιθαλομίχλης στις πόλεις

Επιστρέφει και πάλι ο εφιάλτης της αιθαλομίχλης στις μεγαλουπόλεις, με τα πρώτα σημάδια της αποπνικτικής ατμόσφαιρας να γίνονται ήδη αισθητά σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα και σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει λόγο για ολιγωρία στην προστασία των πολιτών της έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.




Ήδη, από τις αρχές Νοεμβρίου, και κυρίως τις βραδινές ώρες, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα επιδεινώνεται σε αρκετές περιοχές της χώρας, με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης να γίνεται ιδιαίτερα έντονο σε συνθήκες ατμοσφαιρικής σταθερότητας, δηλαδή τις ημέρες άπνοιας και ανάπτυξης του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής.

Επικίνδυνοι ρύποι
Μάλιστα, στα συμπεράσματα των χημικών, επισημαίνεται ότι η συσσώρευση των ρύπων που προκαλείται τις νυχτερινές ώρες, πυροδοτεί κατά τις πρωινές ώρες χημικές αλληλεπιδράσεις -υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας- που στη συνέχεια προκαλούν τον δευτερογενή σχηματισμό ακόμη πιο επικίνδυνων ρύπων. Η υγεία χιλιάδων πολιτών βρίσκεται εκτεθειμένη στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, καθώς παρά τις μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου, λίγα είναι τα νοικοκυριά που τελικά επέστρεψαν στη θέρμανση του... καλοριφέρ. Σόμπες και τζάκια πήραν και πάλι «φωτιά», με τα μεγαλύτερα ποσοστά μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα να παρατηρούνται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στην τριετή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και λήψη μέτρων για συμμόρφωση της χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για ολιγωρία στην προστασία των πολιτών της έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μάλιστα, όπως τονίζει αν δεν συμμορφωθεί άμεσα η Ελλάδα, κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Στο τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (18/10/2014) σχετικά με τις υποθέσεις παραβάσεων της νομοθεσίας της Ε.Ε. από τα κράτη-μέλη συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, την οποία η Επιτροπή καλεί να προστατεύσει τους πολίτες της από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν, η Ελλάδα δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη σωματιδιακή ρύπανση (ΡΜ10) και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τον πληθυσμό. Από την ημέρα που εκδόθηκε η αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής η χώρα μας έχει προθεσμία δύο μήνες για να δράσει, σε περίπτωση, δε, που δεν ανταποκριθεί, θα παραπεμφθεί στο δικαστήριο της Ε.Ε. με κίνδυνο την καταδίκη σε πληρωμή υπέρογκων προστίμων.

Προβλήματα υγείας
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σημείωμα της Κομισιόν, «η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες από τη σωματιδιακή ρύπανση (ΡΜ10). Τα σωματίδια ΡΜ10 μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πρόωρο θάνατο και προέρχονται από εκπομπές της βιομηχανίας, την κυκλοφορία και την οικιακή θέρμανση. Στην Ελλάδα, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης εκτίθενται στα εν λόγω σωματίδια τουλάχιστον από το 2005, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του 2012.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν θεσπιστεί από το 2005 για την προστασία της υγείας των πολιτών, και ζητά από αμφότερα τα κράτη-μέλη (σ.σ. εγκαλείται και η Ισπανία) να αναλάβουν ταχεία και αποτελεσματική δράση ώστε η περίοδος μη συμμόρφωσης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη».

Σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα βρίσκονται κατά κανόνα πάνω από τον μέσο όρο των 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακόμη και όταν υπάρχει συμμόρφωση με τα όρια.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ποιότητα του αέρα στα αστικά κέντρα της Ελλάδας αποτελούν τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου, με σχεδόν μόνιμες υπερβάσεις των ορίων σε αστικούς σταθμούς κυκλοφορίας και το όζον, με υπερβάσεις των ορίων στα προάστια κατά τους θερινούς μήνες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com