Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Μοντέλο Κύπρου με «τραπεζική αργία» βλέπει η Goldman Sachs

To 2015 είναι έτος κρίσιμο για την Ελλάδα, προειδοποιεί η Goldman Sachs, σε έκθεσή της που προκάλεσε αίσθηση με την αναφορά που περιέχει στο αρνητικό σενάριο. Βάσει αυτού, σε περίπτωση σοβαρής σύγκρουσης με τους δανειστές, την επόμενη μέρα, ενδεχόμενη διακοπή της ρευστότητας προς της ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ θα μπορούσε ενδεχόμενως να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη «τραπεζική αργία», όπως συνέβη στην Κύπρο, και οι φόβοι της αγοράς για έξοδο από το ευρώ θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν. Όπως εκτιμά η Goldman Sachs:




1. Οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές και ομόλογα αποδίδονται στην εκλογική αβεβαιότητα ενόψει μιας κρίσιμης χρονιάς για την ανάκαμψη της οικονομίας.

2. Το 2015 είναι το τελευταίο έτος, μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών, περίπου 24 δισ. ευρώ. Μέρος αυτών των αναγκών μπορεί να καλυφθεί με εγχώριους πόρους, ωστόσο περίπου 6 - 15 δισ. θα πρέπει να καλυφθούν με χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα, αφου τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά.

3. Όπως έχουν τα πράγματα, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αρκεί για την εκλογή Προέδρου και την αποφυγή των εκλογών. Εάν το Κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο, θα γίνουν εκλογές. Οι πιέσεις και η αβεβαιότητα θα παραταθούν, ενώ αυτό το κλίμα συνδέεται κυρίως με τον κίνδυνο να υπάρξει ασυνέχεια σε επίπεδο πολιτικής και σοβαρής σύγκρουσης με τους διεθνείς πιστωτές.

4. Τα περιθώρια αναίρεσης μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί είναι πολύ περιορισμένα, καθώς οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα οδηγούσε σε διακοπή της επίσημης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

5. Ακόμη και με αλλαγή κυβέρνησης υπάρχουν περιθώρια να βρεθεί λύση ενώ εκτιμά πως πρακτικά, κίνητρα για σύγκρουση δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, οποιαδήποτε κυβέρνηση θα προτιμούσε να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που δείχνει να αποκτά η ελληνική οικονομία και να αποφύγει να πυροδοτήσει μαζική φυγή κεφαλαίων που θα ξαναβύθιζε σε ύφεση τη χώρα. Επιπλέον, άνω του 80% του ελληνικού χρέους ανήκει στους επίσημους πιστωτές. Επομένως οποιαδήποτε συμμετοχή του επίσημου τομέα θα ήταν εφικτή μόνο στο πλαίσιο συμφωνίας και κάθε κυβέρνηση θα είχε λόγους επιδίωξης συναινετικών λύσεων.

6. Ωστόσο, η ιστορία της κρίσης της Ευρωζώνης έχει δείξει ότι η πιθανότητα ενός «ατυχήματος» δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί.

7. Όσο πιεστικό κι αν φαίνεται το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης της κυβέρνησης, είναι απίθανο να γίνει πραγματικό πρόβλημα όσο η ΕΚΤ στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η οικονομία χρειάζεται από την ΕΚΤ να διατηρήσει άφθονη την παροχή ρευστότητας. Στο απόγειο της κρίσης για την Ελλάδα, όταν υπήρξε μαζική φυγή καταθέσεων και κεφαλαίων, οι τράπεζες τα έβγαλαν πέρα με τη βοήθεια της ΕΚΤ και του ELA. Ωστόσο σε ενδεχόμενη σοβαρή σύγκρουση με τους πιστωτές, ενδεχόμενη διακοπή ρευστότητας προς τις τράπεζες θα μπορούσε ενδεχόμενως να οδηγήσει σε παρατεταμένη «τραπεζική αργία» και αναζωπύρωσης του φόβου για Grexit.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com