Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Το όπλο των παροχών ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με όλα τα όπλα στο τραπέζι, στην τελική ευθεία για τις κάλπες, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της αυτοδυναμίας. Με ένα κρεσέντο υποσχέσεων σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανοίγματα σε δεξαμενές ψηφοφόρων που μέχρι σήμερα δεν ήταν φίλα προσκείμενες στο κόμμα και ασάφειες σε ό,τι αφορά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει σε δύσκολους τομείς, όπως αυτόν της φορολογίας, η Κουμουνδούρου ελπίζει ότι θα κατορθώσει να διευρύνει την εκλογική της βάση.




Την ίδια ώρα στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ μελετούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα δημοσκοπικά ευρήματα, αναφορικά με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, καθώς τα μεγέθη αυτά αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για την επίτευξη ή μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.

Οι υποσχέσεις
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτει μετ' επιτάσεως τις αιτιάσεις των αντιπάλων του για ανέξοδες υποσχέσεις του τύπου «λεφτά υπάρχουν» και να δεσμεύεται για πλήρως κοστολογημένες εξαγγελίες και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα επιδίδεται, δια των στελεχών του, σε ένα κύμα υποσχέσεων προς πάσα κατεύθυνση.

Η ακατάσχετη παροχολογία καλύπτει σχεδόν όλη τη γκάμα πιθανών αιτημάτων των ψηφοφόρων. Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ μαζί με το προσωπικό της, την επαναπρόσληψη του συνόλου των απολυθέντων δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τις φοροαπαλλαγές για τους περισσότερους πολίτες, την επαναφορά του κατώτατου μισθού, τη 13η σύνταξη, την προώθηση σχεδίου για εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, μέχρι και το... δικαίωμα στο κυνήγι! Και όλα αυτά βέβαια, υπό την απαραίτητη «υπόμνηση» ότι θα υλοποιηθούν μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοδυναμία στη Βουλή.

Οι ασάφειες
Τα δυσάρεστα μέτρα, από την άλλη, αποτελούν τις περισσότερες φορές τη λεγόμενη «κρυφή ατζέντα» των κομμάτων, τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, που το μεγάλο «στοίχημα» είναι να προσελκύσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα αναποφάσιστων ψηφοφόρων, η οποιαδήποτε αναφορά σε ζητήματα φορολογίας -κατά βάση- τείνουν να γίνουν «ταμπού» για την ηγεσία του κόμματος, που επιλέγει να τα κρατά στο... συρτάρι.

Ο Αλ. Τσίπρας, όπως και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν σκόπιμα επιλέξει τις γενικόλογες αναφορές για το ποιος θεωρείται πλούσιος, ποιες θα είναι οι φορολογικές κλίμακες που θα ισχύσουν σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ποιο είναι το ύψος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα μπει στο στόχαστρο, μετά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Καθώς όμως η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου πλησιάζει και οι εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών στα ΜΜΕ έχουν πληθύνει - το ίδιο και η συχνότητα που τίθενται τα ερωτήματα για τη φορολόγηση- οι αντικρουόμενες δηλώσεις τους προκαλούν πλέον περισσότερο ανησυχία, παρά εφησυχασμό τους ψηφοφόρους.

Τα «ανοίγματα»
Διαρκή και επαναλαμβανόμενα είναι τα ανοίγματα που επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες προς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους από κάθε πολιτικό χώρο. Καθώς τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι δυνατότητες άντλησης ψηφοφόρων από την Κεντροαριστερά, αγγίζουν πλέον τα όριά τους, κρίνεται αναγκαίο το άνοιγμα σε ευρύτερα ακροατήρια, που μέχρι σήμερα δεν αποτελούσαν προνομιακές ομάδες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να εντάξει στη σύντομη προεκλογική του εκστρατεία την Πελοπόννησο και τη Θράκη, όπου το κόμμα δεν καταγράφει τα καλύτερα ποσοστά του, τα «ραντεβού» με ομάδες πολιτών που είτε μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας, είτε τα συμφέροντά τους δείχνουν να συγκρούονται με το πρόγραμμα του κόμματος, όπως οι κυνηγοί και οι επιτελείς της ΑΕΚ, αλλά και οι εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων, αλλά και η στόχευση στους ηλικιωμένους μέσω των τηλεοπτικών σποτ του κόμματος.

Πέρα όμως από τα ανοίγματα στα λεγόμενα «συντηρητικά» κοινά, η Κουμουνδούρου, επιδιώκει και διεμβόλιση της δεξαμενής των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την πρόσκληση συνεργασίας στο ΚΚΕ, ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων την άρνηση της άλλης πλευράς. Επί της ουσίας απευθύνεται στους ψηφοφόρους του, προσδοκώντας ενδεχομένως να κερδίσει από εκεί ένα ποσοστό το οποίο θα τον φέρει πιο κοντά στον στόχο της αυτοδυναμίας.

Οι εκτός Βουλής
Πυρετωδώς επεξεργάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα πιθανά σενάρια που μπορούν να προκύψουν από την κάλπη της επόμενης Κυριακής. Όχι μόνο για το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα και τη διαφορά του από τη ΝΔ, όσο -κυρίως- για το ποιοι «παίκτες» και με τι ποσοστό θα μείνουν εκτός Βουλής. Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο χαμηλώνει ο πήχυς της αυτοδυναμίας για τον πρώτο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς μάλιστα, το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας μπορεί να υποχωρεί υπό προϋποθέσεις, κατά 0,4% μονάδα για κάθε 1% επιπλέον ψήφους που θα συγκεντρώνουν κόμματα τα οποία δεν θα μπουν στη Βουλή. Υπό το πρίσμα αυτό, στην Κουμουνδούρου, βλέπουν ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικές τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τους ΑΝΕΛ και το ΚΙΔΗΣΟ να μην εισέρχονται στη νέα Βουλή. Με δεδομένο ότι το ποσοστό τους κινείται πολύ κοντά στο εκλογικό μέτρο του 3%, είναι πιθανό το συνολικό ποσοστό όλων των πολιτικών σχηματισμών που θα έχουν την ίδια τύχη να εκτοξευθεί ακόμη και σε διψήφιο νούμερο, ρίχνοντας τον πήχυ αυτοδυναμίας σε ποσοστά της τάξης του 35%-36%.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com